Sałatka pomidorowa z dressingiem Ponzu i sojowym crunchem
Sałatka pomidorowa z dressingiem Ponzu i sojowym crunchem

Sałatka pomidorowa z dressingiem Ponzu i sojowym crunchem

Czas ogółem20 min
20 minCzas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
500 g
pomidorów (najlepiej różne kolory / gatunki)
2 
białe cebule
garść kiełków (np. kiełki cebuli i rzeżucha)

Dressing ponzu:

2 łyżki
oleju sezamowego
1 łyżka
octu z białego wina

Crunch sojowy:

75 g
mieszanki orzechów, migdałów i pestek dyni

Przygotowanie

Krok 1

Orzechy, migdały i pestki dyni uprażyć na patelni z dodatkiem naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, tak aby cały sos sojowy odparował. Po uprażeniu pozostawić do ostygnięcia.

Krok 2

Pomidory opłukać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory i cebulę ułożyć na półmisku lub na talerzach.

Krok 3

Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman, olej sezamowy i ocet z białego wina wymieszać mątewką na dressing lub użyć do tego shakera, porządnie wstrząsając. Polać dressingiem pomidorową sałatkę.

Krok 4

Ostudzony crunch sojowy posiekać na niezbyt małe kawałki i posypać nim razem z kiełkami sałatkę pomidorową. Gotową sałatkę od razu podać.

ID przepisu: 88

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Orzechy, migdały i pestki dyni uprażyć na patelni z dodatkiem naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, tak aby cały sos sojowy odparował. Po uprażeniu pozostawić do ostygnięcia.

Pomidory opłukać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory i cebulę ułożyć na półmisku lub na talerzach.

Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman, olej sezamowy i ocet z białego wina wymieszać mątewką na dressing lub użyć do tego shakera, porządnie wstrząsając. Polać dressingiem pomidorową sałatkę.

Ostudzony crunch sojowy posiekać na niezbyt małe kawałki i posypać nim razem z kiełkami sałatkę pomidorową. Gotową sałatkę od razu podać.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.