

Kotleciki rybne z purée kalafiorowym i brukselką teriyaki
To danie ma wszystko, czego potrzeba, aby zostać klasykiem w twoim menu. Kotleciki rybne z pieczonym w piekarniku purée z kalafiora swój pełny, intensywny smak zawdzięczają Słodkiej przyprawie mirin Kikkoman i Sosowi sojowemu Kikkoman. Gwiazdą przepisu jest pikantna pieczona brukselka, doprawiona Sosem do woka Kikkoman Teriyaki.
Składniki
For the purée:
Brukselka teriyaki:
Kotleciki rybne:
Dodatkowo:
Kotleciki rybne ok. 170 g - Purée z kalafiora ok. 80 g - Brukselka teriyaki ok. 80 g - Przybranie ok. 40 g
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman, pastę tom ka i Słodką przyprawę mirin Kikkoman. Dodaj kalafiora, dobrze wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem przez ok. 20 minut. Po upieczeniu zmiksuj kalafiora z bulionem warzywnym na purée w cutterze lub robocie kuchennym.
Krok 2
Wymieszaj imbir i czosnek z Sosem do woka Kikkoman Teriyaki i polej brukselkę. Piecz przez ok. 10 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem.
Krok 3
Wymieszaj dorsza z Sosem sojowym Kikkoman, Olejem sezamowym Kikkoman, szczypiorkiem, chili i mąką kukurydzianą. Uformuj klopsiki o wadze ok. 50 g każdy. Obtocz je w sezamie i smaż na oleju w temperaturze 175 °C przez 3-4 minuty, aż będą złocistobrązowe.
Krok 4
Upraż wiórki kokosowe na suchej patelni. Nałóż purée z kalafiora na talerze, a na wierzchu umieść kotleciki rybne. Podawaj z brukselką teriyaki i przybraniem z wiórków kokosowych, ćwiartek limonki, pestek granatu i kolendry.
Wskazówka:
Bulion warzywny dodawaj do purée stopniowo. Możesz potrzebować mniej niż podaje przepis.
ID przepisu: F1054
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej