

Gumbo teriyaki z owocami morza, okrą i ryżem
Dzisiaj w menu prawdziwy klasyk z południa Stanów Zjednoczonych: gumbo z rybą i owocami morza, wzbogacone o pyszny akcent teriyaki dzięki Marynacie Teriyaki Kikkoman.
Składniki
Na gumbo:
Dodatkowo:
- Ryż ok. 90 g
- Bulion rybny ok. 150 g
- Owoce morza ok. 130 g
- Dodatki ok. 35 g
Przygotowanie
Krok 1
Rozpuść masło w dużym rondlu. Dodaj mąkę i mieszaj cały czas na średnim ogniu, aż uzyskasz karmelowy kolor. Może to potrwać nawet 30 minut. W międzyczasie w dużym rondlu upiecz kostki warzyw z odrobiną oleju na średnim ogniu przez 10-15 minut. Na krótko przed końcem dodaj przyprawy. Odstaw warzywa na bok, aż zasmażka osiągnie pożądany kolor. Dodaj warzywa do zasmażki. Następnie dodaj bulion rybny i Marynatę Teriyaki Kikkoman. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój łososia, przegrzebki i krewetki na kawałki wielkości kęsa. Dodaj łososia, przegrzebki i krewetki do bulionu warzywnego i delikatnie doprowadź do wrzenia. Podsmażaj okrę na gorącej patelni z odrobiną oleju przez 1–2 minuty. Dopraw gumbo solą i sokiem z limonki. Na wierzch nałóż okrę i dymkę. Podawaj z ryżem. Przed podaniem dodaj do ryżu bulion warzywny, owoce morza, okrę i dymkę.
Wskazówka:
Klasyczne gumbo to danie w stylu „surf and turf”, czyli łączące mięso i ryby. Wędliny, szynka i kurczak również będą do niego świetnie pasować! Bulion drobiowy to z kolei świetna baza do sosu. Przygotowany uprzednio sos lekko zgęstnieje przez noc w lodówce - możesz przywrócić mu gładką konsystencję, używając odrobiny bulionu.
ID przepisu: F1074
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej