Gumbo teriyaki z owocami morza, okrą i ryżem
Gumbo teriyaki z owocami morza, okrą i ryżem

Gumbo teriyaki z owocami morza, okrą i ryżem

Dzisiaj w menu prawdziwy klasyk z południa Stanów Zjednoczonych: gumbo z rybą i owocami morza, wzbogacone o pyszny akcent teriyaki dzięki Marynacie Teriyaki Kikkoman.

Składniki

10 porcj(e/i)

Na gumbo:

200 g
masła
100 g
mąki pszennej, typ 405
200 g
zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
200 g
cebuli, pokrojonej w kostkę
200 g
selera, pokrojonego w kostkę
olej do smażenia
5 g
mielonego kminu
5 g
mielonego pieprzu
5 g
czosnku w proszku
5 g
ostrej papryki w proszku
1 l
bulionu rybnego
600 g
filetu z łososia bez skóry
400 g
przegrzebków, bez muszli
500 g
krewetek, obranych
50 ml
soku z limonki

Dodatkowo:

300 g
ryżu
sól
400 g
okry, pokrojonej na cienkie pierścienie
50 g
cebuli dymki, pokrojonej na cienkie pierścienie
olej do smażenia
Alergeny:
Ryby, skorupiaki, mięczaki, seler, soja, gluten, siarczyny, mleko
Całkowita waga na porcję:
405 g
Waga na składnik:
  • Ryż ok. 90 g
  • Bulion rybny ok. 150 g
  • Owoce morza ok. 130 g
  • Dodatki ok. 35 g

Przygotowanie

Krok 1

Rozpuść masło w dużym rondlu. Dodaj mąkę i mieszaj cały czas na średnim ogniu, aż uzyskasz karmelowy kolor. Może to potrwać nawet 30 minut. W międzyczasie w dużym rondlu upiecz kostki warzyw z odrobiną oleju na średnim ogniu przez 10-15 minut. Na krótko przed końcem dodaj przyprawy. Odstaw warzywa na bok, aż zasmażka osiągnie pożądany kolor. Dodaj warzywa do zasmażki. Następnie dodaj bulion rybny i Marynatę Teriyaki Kikkoman. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 2

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój łososia, przegrzebki i krewetki na kawałki wielkości kęsa. Dodaj łososia, przegrzebki i krewetki do bulionu warzywnego i delikatnie doprowadź do wrzenia. Podsmażaj okrę na gorącej patelni z odrobiną oleju przez 1–2 minuty. Dopraw gumbo solą i sokiem z limonki. Na wierzch nałóż okrę i dymkę. Podawaj z ryżem. Przed podaniem dodaj do ryżu bulion warzywny, owoce morza, okrę i dymkę.

Wskazówka:

Klasyczne gumbo to danie w stylu „surf and turf”,  czyli łączące mięso i ryby. Wędliny, szynka i kurczak również będą do niego świetnie pasować! Bulion drobiowy to z kolei świetna baza do sosu. Przygotowany uprzednio sos lekko zgęstnieje przez noc w lodówce - możesz przywrócić mu gładką konsystencję, używając odrobiny bulionu.

ID przepisu: F1074

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Odkryj więcej

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.