

Wegańskie naleśniki z coleslawem z fenkuła
Aquafaba to doskonały zamiennik jajek. Po ubiciu nabiera puszystej konsystencji. Sekretem tego dania jest dobrze doprawiona surówka, a Sos sojowy Kikkoman dodaje mu ciepła, energii i zachwycającego smaku.
Składniki
Naleśniki:
Coleslaw:
Dodatkowo:
- 3 naleśniki po 100 g
- 100 g coleslaw
- 50 g grejpfrut
Przygotowanie
Krok 1
Ubijaj schłodzoną aquafabę trzepaczką przez co najmniej 5 minut, aż powstanie sztywna piana. Dodaj cukier puder i ubijaj przez 1 minutę. Dodaj skrobię ziemniaczaną i ubijaj przez kolejną minutę.
Krok 2
W misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj mleko sojowe z octem jabłkowym i wlej do miski razem z olejem. Energicznie mieszaj wszystkie składniki, aż się połączą. Ostrożnie wmieszaj jedną połowę ubitej aquafaby, a następnie dodaj drugą połowę.
Krok 3
Łyżką nałóż ciasto (po ok. 100 g na jednego naleśnika) na suchą, rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki przez 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złocistobrązowe.
Krok 4
Oddziel liście fenkuła do późniejszego wykorzystania. Zagnieć fenkuła i kapustę razem z cukrem i solą w misce. Umyj jedną pomarańczę gorącą wodą, osusz ją i zetrzyj skórkę. Przekrój wszystkie pomarańcze na pół i wyciśnij sok do mieszanki z kapustą. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i dopraw pieprzem. Dobrze wymieszaj, przykryj i odstaw na 1 godzinę.
Krok 5
Upraż pestki słonecznika na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia na talerzu.
Krok 6
W razie potrzeby odcedź nadmiar płynu z surówki.
Krok 7
Obierz grejpfruta do miąższu i usuń błonki.
Krok 8
Układaj po 2-3 naleśniki naprzemiennie z surówką i grejpfrutem. Udekoruj drobno posiekanymi gałązkami fenkuła.
Wskazówka:
W standardowym przepisie na naleśniki zamiast jajek można użyć wody gazowanej. Aby uzyskać puszyste naleśniki bez jajek, potrzebna jest mocno ubita aquafaba. Do jej ubijania najlepiej nadaje się schłodzona woda spod ciecierzycy.
Sos sojowy Kikkoman możesz zastąpić Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
ID przepisu: F1081
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej