Wegańskie naleśniki z coleslawem z fenkuła
Wegańskie naleśniki z coleslawem z fenkuła

Wegańskie naleśniki z coleslawem z fenkuła

Czas ogółem 1 godz. 10 min
40 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
1 godz. Czas oczekiwania

Aquafaba to doskonały zamiennik jajek. Po ubiciu nabiera puszystej konsystencji. Sekretem tego dania jest dobrze doprawiona surówka, a Sos sojowy Kikkoman dodaje mu ciepła, energii i zachwycającego smaku.

Składniki

10 porcj(e/i)

Naleśniki:

70 g
schłodzonej aquafaby
10 g
cukru pudru
10 g
skrobi ziemniaczanej
600 g
mąki pszennej
14 g
proszku do pieczenia
10 g
sody oczyszczonej
700 ml
niesłodzonego mleka sojowego
20 ml
octu jabłkowego
50 ml
oleju rzepakowego

Coleslaw:

300 g
fenkuła (1 bulwa z liśćmi), drobno posiekanego
500 g
białej kapusty, drobno posiekanej
5 g
brązowego cukru
400 g
pomarańczy
2 g
świeżo zmielonego czarnego pieprzu
20 g
pestek słonecznika lub dyni

Dodatkowo:

800 g
różowego grejpfruta
Alergeny:
Zboża zawierające gluten, Soja i produkty pochodne, Orzechy
Całkowita waga na porcję:
450 g
Waga na składnik:
  • 3 naleśniki po 100 g
  • 100 g coleslaw
  • 50 g grejpfrut

Przygotowanie

Krok 1

Ubijaj schłodzoną aquafabę trzepaczką przez co najmniej 5 minut, aż powstanie sztywna piana. Dodaj cukier puder i ubijaj przez 1 minutę. Dodaj skrobię ziemniaczaną i ubijaj przez kolejną minutę.

Krok 2

W misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj mleko sojowe z octem jabłkowym i wlej do miski razem z olejem. Energicznie mieszaj wszystkie składniki, aż się połączą. Ostrożnie wmieszaj jedną połowę ubitej aquafaby, a następnie dodaj drugą połowę.

Krok 3

Łyżką nałóż ciasto (po ok. 100 g na jednego naleśnika) na suchą, rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki przez 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złocistobrązowe.

Krok 4

Oddziel liście fenkuła do późniejszego wykorzystania. Zagnieć fenkuła i kapustę razem z cukrem i solą w misce. Umyj jedną pomarańczę gorącą wodą, osusz ją i zetrzyj skórkę. Przekrój wszystkie pomarańcze na pół i wyciśnij sok do mieszanki z kapustą. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i dopraw pieprzem. Dobrze wymieszaj, przykryj i odstaw na 1 godzinę.

Krok 5

Upraż pestki słonecznika na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia na talerzu.

Krok 6

W razie potrzeby odcedź nadmiar płynu z surówki.

Krok 7

Obierz grejpfruta do miąższu i usuń błonki.

Krok 8

Układaj po 2-3 naleśniki naprzemiennie z surówką i grejpfrutem. Udekoruj drobno posiekanymi gałązkami fenkuła.

Wskazówka:

W standardowym przepisie na naleśniki zamiast jajek można użyć wody gazowanej. Aby uzyskać puszyste naleśniki bez jajek, potrzebna jest mocno ubita aquafaba. Do jej ubijania najlepiej nadaje się schłodzona woda spod ciecierzycy.
Sos sojowy Kikkoman możesz zastąpić Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

ID przepisu: F1081

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.