Chrupiący łosoś w gniazdkach z warzywnego spaghetti
Chrupiący łosoś w gniazdkach z warzywnego spaghetti

Chrupiący łosoś w gniazdkach z warzywnego spaghetti

Czas ogółem 1 godz.
40 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Kto powiedział, że dzieci nie lubią warzyw? Ten kolorowy warzywny makaron z pewnością je zachwyci! Podajemy go z chrupiącym łososiem i sosem z dodatkiem Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman.

Składniki

10 porcj(e/i)

Skórka do łososia:

30 g
miękkiego masła
60 g
żółtka
50 g
prażonej cebulki
5 g
soli
1 kg
filetu z łososia, bez skóry

Makaron warzywny:

200 g
marchewki, mieszane kolory
100 g
kalarepy
200 g
cukinii
300 g
spaghetti
olej do smażenia

Sos:

200 ml
bulionu warzywnego
10 g
mąki kukurydzianej
200 g
zimnego masła
Alergeny:
Ryby, soja, jaja, gluten, seler, mleko
Całkowita waga na porcję:
300 g
Waga na składnik:

Makaron ok. 90 g
Warzywa ok. 50 g
Łosoś ok. 120 g
Sos ok. 40 g

Przygotowanie

Krok 1

Skórka do łososia: ubij masło na gładko i stopniowo dodawaj żółtko. Dodaj Kikkoman Panko i prażoną cebulkę. Dopraw solą. Rozwałkuj ciasto na skórkę między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 5 mm. Schłódź. Oczyść filet z łososia i pokrój na porcje po 90 g. Przytnij ciasto ostrym nożem lub dużymi nożyczkami, aby pasowało rozmiarem do kawałków łososia.

Krok 2

Sos: zagotuj bulion warzywny z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman i lekko zagęść mąką kukurydzianą. Dodaj małe kawałki masła i wymieszaj za pomocą blendera ręcznego.

Krok 3

Marchewki, kalarepę i cukinię pokrój na makaron warzywny, używając spiralizera. Spaghetti ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane spaghetti i spaghetti warzywne podgrzewaj razem na patelni z odrobiną oleju i wody z makaronu przez 2-3 minuty, aż makaron warzywny będzie miękki, ale nadal zachowa kształt. Przykryj łososia skórką i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) przez ok. 6 minut. W razie potrzeby dodatkowo zrumień skórkę w salamandrze. Temperatura wewnętrza łososia nie powinna być niższa niż 40°C.

Krok 4

Zwiń makaron warzywny w gniazdka i ułóż na talerzu. Podgrzej sos i w razie potrzeby ponownie krótko zmiksuj. Ułóż łososia na makaronie i podawaj z sosem.

Wskazówka:

Smak skórki możesz urozmaicić różnymi przyprawami i przechowywać ją w porcjach w zamrażarce.

ID przepisu: F1075

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Odkryj więcej

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.