

Chrupiący łosoś w gniazdkach z warzywnego spaghetti
Kto powiedział, że dzieci nie lubią warzyw? Ten kolorowy warzywny makaron z pewnością je zachwyci! Podajemy go z chrupiącym łososiem i sosem z dodatkiem Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman.
Składniki
Skórka do łososia:
Makaron warzywny:
Sos:
Makaron ok. 90 g
Warzywa ok. 50 g
Łosoś ok. 120 g
Sos ok. 40 g
Przygotowanie
Krok 1
Skórka do łososia: ubij masło na gładko i stopniowo dodawaj żółtko. Dodaj Kikkoman Panko i prażoną cebulkę. Dopraw solą. Rozwałkuj ciasto na skórkę między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 5 mm. Schłódź. Oczyść filet z łososia i pokrój na porcje po 90 g. Przytnij ciasto ostrym nożem lub dużymi nożyczkami, aby pasowało rozmiarem do kawałków łososia.
Krok 2
Sos: zagotuj bulion warzywny z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman i lekko zagęść mąką kukurydzianą. Dodaj małe kawałki masła i wymieszaj za pomocą blendera ręcznego.
Krok 3
Marchewki, kalarepę i cukinię pokrój na makaron warzywny, używając spiralizera. Spaghetti ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane spaghetti i spaghetti warzywne podgrzewaj razem na patelni z odrobiną oleju i wody z makaronu przez 2-3 minuty, aż makaron warzywny będzie miękki, ale nadal zachowa kształt. Przykryj łososia skórką i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) przez ok. 6 minut. W razie potrzeby dodatkowo zrumień skórkę w salamandrze. Temperatura wewnętrza łososia nie powinna być niższa niż 40°C.
Krok 4
Zwiń makaron warzywny w gniazdka i ułóż na talerzu. Podgrzej sos i w razie potrzeby ponownie krótko zmiksuj. Ułóż łososia na makaronie i podawaj z sosem.
Wskazówka:
Smak skórki możesz urozmaicić różnymi przyprawami i przechowywać ją w porcjach w zamrażarce.
ID przepisu: F1075
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej