

Plasterki cielęciny z goframi z batatów
Danie stworzone z myślą o małych poszukiwaczach przygód. Podawane z goframi batatowymi w kształcie serca i żurawiną, odkrywa pełnię swojego smaku dzięki dodatkowi Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
Składniki
Mięso i sos:
Gofry:
Dodatkowo:
Mięso z sosem ok. 150 g
Gofry ok. 90 g
Żurawina ok. 20 g
Przygotowanie
Krok 1
Plasterki cielęciny: pokrój mięso na kawałki wielkości kęsa. Podsmażaj na patelni z odrobiną oleju na dużym ogniu przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij i odstaw. Zmniejsz ogień i rozpuść masło na patelni. Dodaj mąkę i smaż przez 1-2 minuty. Zdeglasuj Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj bulion i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos z mięsem podgrzewaj porcjami przez 4-5 minut. Przed samym podaniem dodaj 1 łyżkę bitej śmietany.
Krok 2
Ubijaj masło, aż będzie puszyste. Jedno po drugim dodaj jajka, za każdym razem dobrze je ubijając. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do mieszanki jajek i wymieszaj z wodą gazowaną, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj ser Gouda, bataty i brokuły. Dopraw solą. Rozgrzej i natłuść gofrownicę w kształcie serca i piecz gofry przez 4-5 minut, aż będą złocistobrązowe.
Krok 3
Ułóż po trzy gofry na każdym talerzu. Na wierzch nałóż mięso i sos. Na koniec dodaj łyżeczkę dżemu żurawinowego.
Wskazówka:
Gofry smakują najlepiej, kiedy są świeżo zrobione, ale możesz też owinąć je folią i przechowywać przez kilka dni. Wystarczy, że przed podaniem krótko podgrzejesz je w kuchence mikrofalowej lub na grillu typu salamander.
ID przepisu: F1076
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej