Plasterki cielęciny z goframi z batatów
Plasterki cielęciny z goframi z batatów

Plasterki cielęciny z goframi z batatów

Czas ogółem 1 godz.
30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Danie stworzone z myślą o małych poszukiwaczach przygód. Podawane z goframi batatowymi w kształcie serca i żurawiną, odkrywa pełnię swojego smaku dzięki dodatkowi Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

Składniki

10 porcj(e/i)

Mięso i sos:

1 ½ kg
polędwicy cielęcej
olej do smażenia
50 g
masła
100 g
mąki pszennej
1 l
bulionu cielęcego
5 g
mąki kukurydzianej
100 g
śmietanki kremówki 48%, ubitej

Gofry:

300 g
masła, miękkiego
300 g
jajek
200 g
mąki pszennej
10 g
proszku do pieczenia
100 ml
wody gazowanej
100 g
sera Gouda, startego
100 g
batatów, świeżo startych
100 g
brokułów, świeżo startych
5 g
soli

Dodatkowo:

200 g
dżemu żurawinowego
Alergeny:
Soja, mleko, gluten, jaja, seler
Całkowita waga na porcję:
260 g
Waga na składnik:

Mięso z sosem ok. 150 g
Gofry ok. 90 g
Żurawina ok. 20 g

Przygotowanie

Krok 1

Plasterki cielęciny: pokrój mięso na kawałki wielkości kęsa. Podsmażaj na patelni z odrobiną oleju na dużym ogniu przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij i odstaw. Zmniejsz ogień i rozpuść masło na patelni. Dodaj mąkę i smaż przez 1-2 minuty. Zdeglasuj Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj bulion i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos z mięsem podgrzewaj porcjami przez 4-5 minut. Przed samym podaniem dodaj 1 łyżkę bitej śmietany.

Krok 2

Ubijaj masło, aż będzie puszyste. Jedno po drugim dodaj jajka, za każdym razem dobrze je ubijając. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do mieszanki jajek i wymieszaj z wodą gazowaną, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj ser Gouda, bataty i brokuły. Dopraw solą. Rozgrzej i natłuść gofrownicę w kształcie serca i piecz gofry przez 4-5 minut, aż będą złocistobrązowe.

Krok 3

Ułóż po trzy gofry na każdym talerzu. Na wierzch nałóż mięso i sos. Na koniec dodaj łyżeczkę dżemu żurawinowego.

Wskazówka:

Gofry smakują najlepiej, kiedy są świeżo zrobione, ale możesz też owinąć je folią i przechowywać przez kilka dni. Wystarczy, że przed podaniem krótko podgrzejesz je w kuchence mikrofalowej lub na grillu typu salamander.

ID przepisu: F1076

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.