Zapiekanka z pulpecikami i purée ziemniaczanym
Zapiekanka z pulpecikami i purée ziemniaczanym

Zapiekanka z pulpecikami i purée ziemniaczanym

Czas ogółem 1 godz.
15 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania

Nasza zapiekanka z klopsikami i purée ziemniaczanym to sprawdzony przepis na rodzinny obiad albo urodzinowe przyjęcie dla najmłodszych. Pyszne klopsiki w warzywnym sosie doprawionym Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman smakują każdemu - niezależnie od wieku!

Składniki

10 porcj(e/i)

Klopsiki:

1 kg
mielonego mięsa, mieszanego
olej do smażenia
100 g
cebuli, pokrojonej w kostkę
150 g
jajek
100 g
bułki tartej, bezglutenowej
sól

Sos:

1 l
śmietanki kremówki 48%
5 g
mąki kukurydzianej
300 g
groszku, mrożonego
200 g
marchewki, cienko pokrojonej

Purée ziemniaczane:

1 kg
mącznych ziemniaków, obranych
300 ml
mleka
100 g
masła
sól
gałka muszkatołowa
Alergeny:
Soja, mleko, jaja
Całkowita waga na porcję:
300 g
Waga na składnik:

Purée ziemniaczane ok. 100 g
Klopsiki ok. 100 g
Warzywa ok. 50 g
Sos ok. 50 g

Przygotowanie

Krok 1

Klopsiki: cebulę podsmażaj na odrobinie oleju na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wymieszaj cebulę z mielonym mięsem, jajkami i bułką tartą. Dopraw solą. Wilgotnymi dłońmi uformuj kulki o wadze ok. 25 g każda i smaż ze wszystkich stron na odrobinie oleju na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Zdejmij klopsiki z patelni i zdeglasuj płyn z gotowania Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman. Dodaj śmietanę kremówkę i doprowadź do wrzenia. Zagęść mąką kukurydzianą. Dodaj klopsiki i gotuj je w sosie na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

Krok 2

Groszek i marchewkę ugotuj w osolonej wodzie. Przed podaniem dodawaj ugotowane warzywa do sosu porcja po porcji i doprowadź go do wrzenia.

Krok 3

Purée ziemniaczane: pokrój ziemniaki na małe kawałki i gotuj w dużej ilości osolonej wody przez ok. 30 minut, aż będą bardzo miękkie. Odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Zagotuj mleko z masłem, dopraw solą i gałką muszkatołową i zalej ziemniaki. Mieszaj, aż masa będzie gładka. Jeśli to konieczne, podgrzej z odrobiną mleka.

Krok 4

Klopsiki podgrzewaj porcjami z sosem i warzywami. Podawaj z purée ziemniaczanym.

Wskazówka:

To danie spodoba się dzieciom jeszcze bardziej, jeśli użyjesz foremek do ciastek i wytniesz z marchewek małe gwiazdki lub serduszka.

ID przepisu: F1077

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.