

Zapiekanka z pulpecikami i purée ziemniaczanym
Nasza zapiekanka z klopsikami i purée ziemniaczanym to sprawdzony przepis na rodzinny obiad albo urodzinowe przyjęcie dla najmłodszych. Pyszne klopsiki w warzywnym sosie doprawionym Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman smakują każdemu - niezależnie od wieku!
Składniki
Klopsiki:
Sos:
Purée ziemniaczane:
Purée ziemniaczane ok. 100 g
Klopsiki ok. 100 g
Warzywa ok. 50 g
Sos ok. 50 g
Przygotowanie
Krok 1
Klopsiki: cebulę podsmażaj na odrobinie oleju na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wymieszaj cebulę z mielonym mięsem, jajkami i bułką tartą. Dopraw solą. Wilgotnymi dłońmi uformuj kulki o wadze ok. 25 g każda i smaż ze wszystkich stron na odrobinie oleju na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Zdejmij klopsiki z patelni i zdeglasuj płyn z gotowania Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman. Dodaj śmietanę kremówkę i doprowadź do wrzenia. Zagęść mąką kukurydzianą. Dodaj klopsiki i gotuj je w sosie na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 2
Groszek i marchewkę ugotuj w osolonej wodzie. Przed podaniem dodawaj ugotowane warzywa do sosu porcja po porcji i doprowadź go do wrzenia.
Krok 3
Purée ziemniaczane: pokrój ziemniaki na małe kawałki i gotuj w dużej ilości osolonej wody przez ok. 30 minut, aż będą bardzo miękkie. Odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Zagotuj mleko z masłem, dopraw solą i gałką muszkatołową i zalej ziemniaki. Mieszaj, aż masa będzie gładka. Jeśli to konieczne, podgrzej z odrobiną mleka.
Krok 4
Klopsiki podgrzewaj porcjami z sosem i warzywami. Podawaj z purée ziemniaczanym.
Wskazówka:
To danie spodoba się dzieciom jeszcze bardziej, jeśli użyjesz foremek do ciastek i wytniesz z marchewek małe gwiazdki lub serduszka.
ID przepisu: F1077
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej