Zupa z dziczyzną teriyaki i makaronem
Zupa z dziczyzną teriyaki i makaronem

Zupa z dziczyzną teriyaki i makaronem

Czas ogółem 3 godz. 30 min
1 godz. Czas przygotowania
2 godz. 30 min Czas gotowania
3 godz. Czas oczekiwania

Zupa Pho w wersji z dziczyzną: mięso dzika w Kikkoman Marynacie Teriyaki i bulion wzbogacony Sosem sojowym Kikkoman. Nietuzinkowa wersja azjatyckiego klasyka kulinarnego.

Składniki

10 porcj(e/i)

Mięso:

1 ½ kg
polędwicy z dzika, pokrojonej na porcje po 150 g
150 ml
oleju roślinnego

Bulion:

100 g
imbiru, obranego, grubo posiekanego
5 
ząbków czosnku, obranych, grubo posiekanych
3 
gwiazdki anyżu
50 g
suszonych grzybów shiitake
2 l
bulionu z dziczyzny

Dodatki do bulionu

150 g
mini-kapusty pak choi, pokrojonej w cienkie łódeczki
150 g
świeżych grzybów shiitake, przekrojonych na pół
100 g
czerwonej cebuli, bardzo drobno posiekanej
600 g
makaronu ryżowego
150 g
grzybów enoki

Dodatkowo:

30 g
rzeżuchy shiso
Alergeny:
Soja, pszenica, dwutlenek siarki, seler
Całkowita waga na porcję:
510
Waga na składnik:
  • Bulion ok. 200 g
  • Mięso ok. 120 g
  • Makaron ok. 120 g
  • Pak choi ok. 30 g
  • Grzyby ok. 30 g
  • Cebula ok. 10 g
  • Rzeżucha ok. 3 g

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dzika wymieszaj z Kikkoman Marynatą Teriyaki Kikkoman i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem obsmażaj kawałki mięsa na oleju przez 3-4 minuty z każdej strony. Następnie piecz w piekarniku w 180°C (z termoobiegiem) przez ok. 10 minut, aż mięso będzie średnio wysmażone. Odstaw na chwilę, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

Krok 2

Do bulionu dodaj imbir, czosnek, anyż gwiazdkowy i suszone grzyby. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny. Odcedź.

Krok 3

Zblanszuj pak choi i grzyby shiitake.

Krok 4

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i rozdziel między miski. Rozłóż pozostałe dodatki do bulionu - w tym grzyby enoki - wokół makaronu.

Krok 5

Dodaj plastry dziczyzny i zalej gorącym bulionem. Na koniec dodaj rzeżuchę shiso i podawaj.

Wskazówka:

Dla większych grup gości: comber z dzika możesz upiec w całości i pokroić na plasterki do podania.

ID przepisu: F1097

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.