Wegańskie fish & chips z selerem i groszkiem
Wegańskie fish & chips z selerem i groszkiem

Wegańskie fish & chips z selerem i groszkiem

Czas ogółem 1 godz. 20 min
40 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania

Sos sojowy Kikkoman nadaje temu daniu autentyczny, inspirowany oceanem smak. Seler gotowany w bulionie warzywnym z wodorostami nabiera wyjątkowego, rybnego aromatu, dodając potrawie głębi i intensywności.

Składniki

10 porcj(e/i)

Ryba:

1 kg
selera pokrojonego w plasterki (o grubości 1 cm)
2 l
bulionu warzywnego
50 g
arkuszy wodorostów nori
5 g
ziela angielskiego
1 g
laurowych (ok. 1-2 listki)
5 g
nasion kolendry
1 l
niesłodzonego mleka roślinnego (np. sojowego, ryżowego)
100 g
mąki pszennej
2 g
mielonego czarnego pieprzu do smaku
10 g
przyprawy do ryb (opcjonalnie)
100 ml
oleju roślinnego do smażenia (np. oleju rzepakowego)

Groszek:

1 kg
mrożonego groszku
2 g
soli
50 ml
oliwy z oliwek

Dip z ziołami:

50 g
wegańskiego majonezu
400 g
wegańskiego jogurtu
 ½ g
mielonej ostrej papryki lub płatków chili
20 ml
soku z cytryny
40 g
szczypiorku, posiekanego

Dodatkowo:

1 kg
mrożonych frytek
Alergeny:
Zboża zawierające gluten, Soja i produkty pochodne
Całkowita waga na porcję:
390 g
Waga na składnik:
  • 120 g „ryby” z selera
  • 120 g frytek
  • 100 g groszku
  • 50 g dipu

Przygotowanie

Krok 1

Gotuj selera w bulionie warzywnym z 20 g wodorostów nori, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, kolendrą i Sosem sojowym Kikkoman przez około 15-20 minut. Seler powinien być miękki. Odcedź go z bulionu i przełóż na talerz.

Krok 2

Nożyczkami potnij następne 20 g arkuszy nori na paski o długości 3-5 cm.

Krok 3

Blanszuj groszek w osolonej wrzącej wodzie przez 3 minuty. Po ostudzeniu dodaj Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i oliwę i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 4

Wymieszaj majonez z jogurtem, Sosem sojowym Kikkoman, pikantną papryką lub płatkami chili, sokiem z cytryny i posiekanym szczypiorkiem.

Krok 5

Wytnij kształty ryby z ugotowanych plasterków selera lub po prostu pokrój je w prostokąty, aby zrobić paluszki rybne.

Krok 6

Wlej napój roślinny do pierwszej miski. Do drugiej miski dodaj mąkę wymieszaną z czarnym pieprzem, a następnie drobno posiekaj i dodaj 10 g arkusza nori. Opcjonalnie dodaj przyprawę do ryb i dobrze wymieszaj.

Krok 7

Namocz jeden pocięty arkusz nori w napoju roślinnym, a następnie owiń nim kawałek selera. Obtocz w mące, a następnie zanurz ponownie w napoju roślinnym i ponownie obtocz w mące. Zrób to samo z każdym kawałkiem selera.

Krok 8

Rozgrzej trochę oleju na patelni. Dodaj panierowane kawałki selera i smaż przez 3-5 minut z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.

Krok 9

Smaż frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub piecz je w piekarniku przez około 15 minut.

Krok 10

Podawaj smażonego selera z puree z groszku, sosem i frytkami.

Wskazówka:

Danie to możesz podawać zarówno na talerzu z chrupiącą rybą i frytkami, jak w papierowych rożkach z długimi frytkami i sosem jako dodatek.
Sos sojowy Kikkoman możesz zastąpić Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

ID przepisu: F1082

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.