

Wegańskie fish & chips z selerem i groszkiem
Sos sojowy Kikkoman nadaje temu daniu autentyczny, inspirowany oceanem smak. Seler gotowany w bulionie warzywnym z wodorostami nabiera wyjątkowego, rybnego aromatu, dodając potrawie głębi i intensywności.
Składniki
Ryba:
Groszek:
Dip z ziołami:
Dodatkowo:
- 120 g „ryby” z selera
- 120 g frytek
- 100 g groszku
- 50 g dipu
Przygotowanie
Krok 1
Gotuj selera w bulionie warzywnym z 20 g wodorostów nori, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, kolendrą i Sosem sojowym Kikkoman przez około 15-20 minut. Seler powinien być miękki. Odcedź go z bulionu i przełóż na talerz.
Krok 2
Nożyczkami potnij następne 20 g arkuszy nori na paski o długości 3-5 cm.
Krok 3
Blanszuj groszek w osolonej wrzącej wodzie przez 3 minuty. Po ostudzeniu dodaj Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i oliwę i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 4
Wymieszaj majonez z jogurtem, Sosem sojowym Kikkoman, pikantną papryką lub płatkami chili, sokiem z cytryny i posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5
Wytnij kształty ryby z ugotowanych plasterków selera lub po prostu pokrój je w prostokąty, aby zrobić paluszki rybne.
Krok 6
Wlej napój roślinny do pierwszej miski. Do drugiej miski dodaj mąkę wymieszaną z czarnym pieprzem, a następnie drobno posiekaj i dodaj 10 g arkusza nori. Opcjonalnie dodaj przyprawę do ryb i dobrze wymieszaj.
Krok 7
Namocz jeden pocięty arkusz nori w napoju roślinnym, a następnie owiń nim kawałek selera. Obtocz w mące, a następnie zanurz ponownie w napoju roślinnym i ponownie obtocz w mące. Zrób to samo z każdym kawałkiem selera.
Krok 8
Rozgrzej trochę oleju na patelni. Dodaj panierowane kawałki selera i smaż przez 3-5 minut z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.
Krok 9
Smaż frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub piecz je w piekarniku przez około 15 minut.
Krok 10
Podawaj smażonego selera z puree z groszku, sosem i frytkami.
Wskazówka:
Danie to możesz podawać zarówno na talerzu z chrupiącą rybą i frytkami, jak w papierowych rożkach z długimi frytkami i sosem jako dodatek.
Sos sojowy Kikkoman możesz zastąpić Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
ID przepisu: F1082
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej