Chrupiące kulki z soczewicy z sosem curry
Chrupiące kulki z soczewicy z sosem curry

Chrupiące kulki z soczewicy z sosem curry

Czas ogółem 1 godz.
30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Chrupiące kulki z soczewicy w pysznym sosie curry, doprawione Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. Prawdziwa rewelacja dla młodych smakoszy.

Składniki

10 porcj(e/i)

Kulki z soczewicy:

500 g
czerwonej soczewicy
1 l
bulionu warzywnego
70 g
cebuli, pokrojonej w kostkę
150 g
jajka
5 g
papryki w proszku, łagodnej
5 g
kminu, zmielonego
100 g
bułki tartej, bezglutenowej

Sos:

10 g
curry w proszku, łagodnego
5 g
kurkumy, zmielonej
olej roślinny
500 ml
mleczka kokosowego
5 g
mąki kukurydzianej

Warzywa:

200 g
groszku cukrowego, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
200 g
kukurydzy baby, pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
200 g
czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki wielkości kęsa

Dodatkowo:

200 g
ryżu basmati
masło
Alergeny:
Soja, gluten, jaja, seler
Całkowita waga na porcję:
270 g
Waga na składnik:

Kulki z soczewicy ok. 120 g
Sos ok. 50 g
Warzywa ok. 50 g
Ryż ok. 50 g

Przygotowanie

Krok 1

Kulki z soczewicy: Soczewicę opłucz i gotuj w bulionie warzywnym zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 30 minut) na średnim ogniu, aż mocno zmięknie. Odcedź, dodaj Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman i odstaw, żeby odparowała. W międzyczasie podsmaż cebulę na średnim ogniu (4-5 minut) z odrobiną oleju. Dodaj do soczewicy. Dodaj jajka, paprykę w proszku, kmin i bułkę tartą i wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut. Podziel na porcje po ok. 40 g i wilgotnymi dłońmi uformuj kulki. Przykryj i chłódź do momentu użycia. Smaż na głębokim tłuszczu przez ok. 3-4 minuty w temperaturze ok. 170°C, aż do uzyskania złotego koloru.

Krok 2

Sos: podsmażaj curry i kurkumę na odrobinie oleju na małym ogniu przez ok. 1 minutę. Dodaj mleczko kokosowe i dopraw Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. Zagęść do pożądanej konsystencji mąką kukurydzianą.

Krok 3

Zblanszuj warzywa w osolonej wodzie. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed podaniem porcjami podgrzewaj ryż na patelni do smażenia z odrobiną masła.

Krok 4

Dodaj warzywa do sosu i doprowadź do wrzenia. Nałóż po ok. 50 g sosu i 50 g warzyw na każdy talerz. Na wierzchu ułóż po trzy smażone kulki soczewicy i podawaj z ok. 50 g ryżu.

Wskazówka:

Aby ulepić kulki równej wielkości bez ważenia, możesz użyć małej łyżki do lodów. Zamiast bułki tartej możesz użyć kuskusu, aby uzyskać wyraźniejszą teksturę.

ID przepisu: F1079

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Odkryj więcej

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.