

Chrupiące kulki z soczewicy z sosem curry
Chrupiące kulki z soczewicy w pysznym sosie curry, doprawione Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. Prawdziwa rewelacja dla młodych smakoszy.
Składniki
Kulki z soczewicy:
Sos:
Warzywa:
Dodatkowo:
Kulki z soczewicy ok. 120 g
Sos ok. 50 g
Warzywa ok. 50 g
Ryż ok. 50 g
Przygotowanie
Krok 1
Kulki z soczewicy: Soczewicę opłucz i gotuj w bulionie warzywnym zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 30 minut) na średnim ogniu, aż mocno zmięknie. Odcedź, dodaj Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman i odstaw, żeby odparowała. W międzyczasie podsmaż cebulę na średnim ogniu (4-5 minut) z odrobiną oleju. Dodaj do soczewicy. Dodaj jajka, paprykę w proszku, kmin i bułkę tartą i wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut. Podziel na porcje po ok. 40 g i wilgotnymi dłońmi uformuj kulki. Przykryj i chłódź do momentu użycia. Smaż na głębokim tłuszczu przez ok. 3-4 minuty w temperaturze ok. 170°C, aż do uzyskania złotego koloru.
Krok 2
Sos: podsmażaj curry i kurkumę na odrobinie oleju na małym ogniu przez ok. 1 minutę. Dodaj mleczko kokosowe i dopraw Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. Zagęść do pożądanej konsystencji mąką kukurydzianą.
Krok 3
Zblanszuj warzywa w osolonej wodzie. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed podaniem porcjami podgrzewaj ryż na patelni do smażenia z odrobiną masła.
Krok 4
Dodaj warzywa do sosu i doprowadź do wrzenia. Nałóż po ok. 50 g sosu i 50 g warzyw na każdy talerz. Na wierzchu ułóż po trzy smażone kulki soczewicy i podawaj z ok. 50 g ryżu.
Wskazówka:
Aby ulepić kulki równej wielkości bez ważenia, możesz użyć małej łyżki do lodów. Zamiast bułki tartej możesz użyć kuskusu, aby uzyskać wyraźniejszą teksturę.
ID przepisu: F1079
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej