Tacos z gęsiną, salsą i karmelizowaną dynią
Tacos z gęsiną, salsą i karmelizowaną dynią

Tacos z gęsiną, salsą i karmelizowaną dynią

Czas ogółem 3 godz. 5 min
40 min Czas przygotowania
2 godz. 25 min Czas gotowania

Połączenie kuchni niemieckiej i meksykańskiej w najlepszym wydaniu - twoi goście będą zachwyceni pysznymi tacos z gęsiną i z japońskim twistem. Idealnie doprawiony farsz to bowiem zasługa Sosu Poke Kikkoman.

Składniki

10 porcj(e/i)

Gęś:

4,2 kg
gęsich udek, ok. 6 sztuk, po 700 g
900 g
cebuli, obranej, pokrojonej w cienkie paski
6 
ząbków czosnku, obranych, pokrojonych w plasterki
150 g
imbiru, świeżo startego

Salsa:

450 g
czerwonej kapusty, pokrojonej w krótkie paski
150 ml
oleju sezamowego
3 łyżeczki
płatków chili
60 ml
soku z limonki

Dynia:

600 g
dyni piżmowej, obranej, pokrojonej w kostkę (ok. 1 x 1 cm)
150 ml
oliwy z oliwek
120 g
miodu
sól
150 g
pestek dyni

Dodatkowo:

30 
tortilli kukurydzianych
50 g
łagodnych papryczek chili, pokrojonych w krążki
50 g
cebuli dymki, pokrojonej w krążki
50 g
pędów groszku
Alergeny:
Soja, gluten, sezam
Całkowita waga na porcję:
340
Waga na składnik:
  • Mięso ok. 150 g
  • Tortilla ok. 75 g
  • Salsa ok. 60 g
  • Dynia ok. 30 g
  • Pestki dyni ok. 15 g
  • Cebula dymka ok. 5 g
  • Chili ok. 5 g

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do ok. 160°C (z termoobiegiem). Gęsie udka, cebulę, czosnek, imbir i Sos Poke Kikkoman umieść w naczyniu do pieczenia i piecz przez ok. 2 godziny, aż mięso zmięknie i będzie łatwo odchodzić od kości. Usuń część tłuszczu. Oddziel mięso od kości, wymieszaj z cebulą poke i odstaw.

Krok 2

Przygotuj salsę. Czerwoną kapustę natrzyj Sosem sojowym Kikkoman, olejem sezamowym, płatkami chili i sokiem z limonki. Odstaw.

Krok 3

Wymieszaj dynię z olejem i miodem, dopraw solą i piecz w 180°C przez ok. 20 minut. Praż pestki dyni na osobnej blasze do pieczenia przez ok. 5 minut.

Krok 4

Przygotuj tortille kukurydziane zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na każdą porcję napełnij po trzy tacos pikantną gęsiną, pokrojoną w kostkę dynią, salsą, pestkami dyni, krążkami łagodnego chili, dymką i pędami groszku.

Wskazówka:

Jeśli serwujesz tacos jako przystawkę, wystarczy podać po 1 sztukę na porcję.

ID przepisu: F1099

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.