

Tacos z gęsiną, salsą i karmelizowaną dynią
Połączenie kuchni niemieckiej i meksykańskiej w najlepszym wydaniu - twoi goście będą zachwyceni pysznymi tacos z gęsiną i z japońskim twistem. Idealnie doprawiony farsz to bowiem zasługa Sosu Poke Kikkoman.
Składniki
Gęś:
Salsa:
Dynia:
Dodatkowo:
- Mięso ok. 150 g
- Tortilla ok. 75 g
- Salsa ok. 60 g
- Dynia ok. 30 g
- Pestki dyni ok. 15 g
- Cebula dymka ok. 5 g
- Chili ok. 5 g
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do ok. 160°C (z termoobiegiem). Gęsie udka, cebulę, czosnek, imbir i Sos Poke Kikkoman umieść w naczyniu do pieczenia i piecz przez ok. 2 godziny, aż mięso zmięknie i będzie łatwo odchodzić od kości. Usuń część tłuszczu. Oddziel mięso od kości, wymieszaj z cebulą poke i odstaw.
Krok 2
Przygotuj salsę. Czerwoną kapustę natrzyj Sosem sojowym Kikkoman, olejem sezamowym, płatkami chili i sokiem z limonki. Odstaw.
Krok 3
Wymieszaj dynię z olejem i miodem, dopraw solą i piecz w 180°C przez ok. 20 minut. Praż pestki dyni na osobnej blasze do pieczenia przez ok. 5 minut.
Krok 4
Przygotuj tortille kukurydziane zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na każdą porcję napełnij po trzy tacos pikantną gęsiną, pokrojoną w kostkę dynią, salsą, pestkami dyni, krążkami łagodnego chili, dymką i pędami groszku.
Wskazówka:
Jeśli serwujesz tacos jako przystawkę, wystarczy podać po 1 sztukę na porcję.
ID przepisu: F1099
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej