Bao z szarpanymi boczniakami
Bao z szarpanymi boczniakami

Bao z szarpanymi boczniakami

Czas ogółem150 min

Finezyjny wegetariański twist: szarpane boczniaki doskonale zastępują wieprzowinę w roli nadzienia puszystych bułeczek bao. W połączeniu z marynowaną marchewką i słodko-ostrym sosem spełnią marzenia każdego miłośnika street foodu!

Składniki

10 porcj(e/i)

Ciasto:

1 kg
mąki pszennej
2 łyżeczki
cukru
2 łyżeczki
soli
2 
opakowania suszonych drożdży (po 8 g drożdży w opakowaniu)
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki
octu ryżowego
400 ml
wody
100 ml
mleka
2 łyżki
oleju

Farsz:

3 kg
oczniaków królewskich
3 
cebule
6 
ząbków czosnku
100 g
imbiru
2 
pęczki szczypiorku
100 g
cukru
olej do smażenia

Marynowana marchew:

250 ml
octu ryżowego
250 ml
wody
250 g
cukru
10 g
soli
2 kg
marchewki

Do podania:

100 g
szczypiorku, posiekanego
100 g
kolendry, posiekanej
150 g
kiełków

Przygotowanie

Ciasto: Wymieszaj w misce wodę, mleko, drożdże i cukier. Dodaj mąkę, ocet oraz sól i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj i oprósz proszkiem do pieczenia, a następnie zagnieć. Odstaw na ok. 30 minut. 

Farsz: Cebulę cienko pokrój. Posiekaj imbir, dymkę i czosnek. Grzyby rozdrobnij widelcem albo pokrój w cienkie paski. Zamarynuj grzyby w Sosie sojowym Kikkoman i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź je z nadmiaru płynu. Smaż boczniaki na oleju, aż zaczną się rozpadać.  Dodaj czosnek, dymkę oraz imbir. Następnie dodaj Sos z chili do kimchi Kikkoman, Kikkoman Glazurę Teriyaki, ocet oraz cukier. Smaż dalej. 

Marynowana marchew: Marchewkę pokrój w słupki. Marynuj w dużej misce w occie, cukrze, Sosie z chili do kimchi Kikkoman, wodzie oraz soli przez co najmniej 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc. Miskę trzymaj w lodówce. 

Bao: Podziel ciasto na 20 porcji i każdą uformuj w kulkę. Każdą kulkę rozwałkuj na placek grubości ok. 0,5 cm. Placki posmaruj olejem, a następnie złóż na pół. Bułeczki gotuj na parze przez ok. 15 minut w parowniku bambusowym lub parowarze. 

Sposób podania: Bułeczki napełnij farszem z boczniaków. Podawaj z marynowaną marchewką i świeżymi ziołami.

Tip

ID przepisu: F1018

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Odkryj więcej

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.