

Tofu w panierce jalapeño z sosem kokosowo-orzechowym i okrą
Wegańskie danie, które zachwyci wszystkich bez wyjątku. Karaiby i Japonia spotykają się na jednym talerzu dzięki naszemu przepisowi na tofu w panierce jalapeño z kremowym sosem orzechowym i batatami. Słodko-pikantny aromat Sosu do woka Kikkoman Teriyaki i Sosu sojowego Kikkoman nadaje potrawie charakterystyczną japońską nutę.
Składniki
Bataty:
Sos:
Tofu:
Przybranie:
Bataty ok. - 150 g, Sos ok. - 50 g, Tofu smażone na głębokim tłuszczu ok. - 165 g, Przybranie ok. - 3 g
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj bataty z Sosem do woka Kikkoman Teriyaki, przyprawą pięciu smaków, solą i olejem. Zamarynuj bataty. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem.
Krok 2
Masło orzechowe, pastę tom ka, ocet ryżowy i mleczko kokosowe umieść na patelni. Doprowadź do wrzenia, mieszając. Dodaj okrę i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Dopraw do smaku Sosem sojowym Kikkoman.
Krok 3
Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z wodą, Sosem sojowym Kikkoman i papryczkami jalapeño na gładkie ciasto. Obtocz kawałki tofu w cieście i smaż przez 2-3 minuty w gorącym oleju o temperaturze 175°C, aż tofu się zezłoci.
Krok 4
Ułóż bataty i tofu na talerzach. Polej sosem i podawaj z przybraniem z dymki i sezamu.
Wskazówka:
Aby tofu było przyjemnie chrupiące, przed podaniem ponownie krótko podsmaż je na głębokim tłuszczu.
ID przepisu: F1052
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej