Tofu w panierce jalapeño z sosem kokosowo-orzechowym i okrą
Tofu w panierce jalapeño z sosem kokosowo-orzechowym i okrą

Tofu w panierce jalapeño z sosem kokosowo-orzechowym i okrą

Czas ogółem60 min
5 minCzas przygotowania
55 minCzas gotowania

Wegańskie danie, które zachwyci wszystkich bez wyjątku. Karaiby i Japonia spotykają się na jednym talerzu dzięki naszemu przepisowi na tofu w panierce jalapeño z kremowym sosem orzechowym i batatami. Słodko-pikantny aromat Sosu do woka Kikkoman Teriyaki i Sosu sojowego Kikkoman nadaje potrawie charakterystyczną japońską nutę.

Składniki

10 porcj(e/i)

Bataty:

1 ½ kg
batatów, obranych, przekrojonych na pół i pokrojonych w łódeczki
10 g
przyprawy pięciu smaków
15 g
soli
50 ml
oleju rzepakowego

Sos:

50 g
masła orzechowego
50 g
pasty tom ka
50 ml
octu ryżowego
80 ml
mleczka kokosowego
200 g
okry, pokrojonej w plastry (grubość ok. 0,5 cm)

Tofu:

250 g
mąki z ciecierzycy
400 ml
wody
50 g
marynowanych papryczek jalapeño, drobno posiekanych
1 ½ kg
tofu, pokrojonego w kostkę (ok. 2 x 2 cm)
1 ½ l
oleju do głębokiego smażenia

Przybranie:

20 g
cebuli dymki, pokrojonej w pierścienie
10 g
czarnego sezamu
Alergeny:
soja, gluten, sezam, orzeszki ziemne, siarczyny
Całkowita waga na porcję:
370 g
Waga na składnik:

Bataty ok. - 150 g, Sos ok. - 50 g, Tofu smażone na głębokim tłuszczu ok. - 165 g, Przybranie ok. - 3 g

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj bataty z Sosem do woka Kikkoman Teriyaki, przyprawą pięciu smaków, solą i olejem. Zamarynuj bataty. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem.

Krok 2

Masło orzechowe, pastę tom ka, ocet ryżowy i mleczko kokosowe umieść na patelni. Doprowadź do wrzenia, mieszając. Dodaj okrę i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Dopraw do smaku Sosem sojowym Kikkoman.

Krok 3

Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z wodą, Sosem sojowym Kikkoman i papryczkami jalapeño na gładkie ciasto. Obtocz kawałki tofu w cieście i smaż przez 2-3 minuty w gorącym oleju o temperaturze 175°C, aż tofu się zezłoci.

Krok 4

Ułóż bataty i tofu na talerzach. Polej sosem i podawaj z przybraniem z dymki i sezamu.

Wskazówka:

Aby tofu było przyjemnie chrupiące, przed podaniem ponownie krótko podsmaż je na głębokim tłuszczu.

ID przepisu: F1052

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.