Szarpany kurczak z dynią, ryżem z kurkumą i coleslawem
Szarpany kurczak z dynią, ryżem z kurkumą i coleslawem

Szarpany kurczak z dynią, ryżem z kurkumą i coleslawem

Czas ogółem100 min
30 minCzas przygotowania
70 minCzas gotowania

Jesienna miska dobroci: wspaniałe sezonowe składniki, takie jak dynia i czerwona kapusta, doprawione Słodką przyprawą mirin Kikkoman i Sosem sojowym Kikkoman dla odrobiny dodatkowej słodyczy i perfekcyjnie podkreślonego smaku.

Składniki

10 porcj(e/i)

Kurczak:

15 g
czosnku, posiekanego
400 g
cebuli, pokrojonej w kostkę
0,3 l
bulionu drobiowego
10 g
papryki w proszku
5 g
kminu
2,3 kg
udek z kurczaka, bez kości i skóry

Dynia:

500 g
dyni Hokkaido, bez pestek, drobno pokrojonej (ok. 3 x 3 mm)
100 g
cebuli, drobno pokrojonej
100 g
marynowanych papryczek jalapeño, posiekanych
50 g
brązowego cukru
10 g
anyżu gwiaździstego

Ryż:

300 g
ryżu do sushi
0,6 l
wody
3 g
kurkumy w proszku

Surówka:

800 g
czerwonej kapusty, pokrojonej w paski
150 ml
octu ryżowego
150 g
miodu

Przybranie:

40 g
cebuli dymki, drobno pokrojonej
50 g
papryczek jalapeño, pokrojonych w paski
10 g
czarnego sezamu
Alergeny:
gluten, soja, sezam, seler
Całkowita waga na porcję:
420 g
Waga na składnik:

Mięso z dynią ok. 240 g - Surówka ok. 80 g - Ryż ok. 90 g - Przybranie ok. 10 g

Przygotowanie

Krok 1

 W naczyniu żaroodpornym wymieszaj czosnek i cebulę z Sosem sojowym Kikkoman, bulionem drobiowym, papryką w proszku i kminem. Pokryj kurczaka marynatą. Piecz w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem przez ok. 40 minut. Następnie porwij mięso.

Krok 2

Na patelni umieść dynię, papryczki jalapeño, cukier, Słodką przyprawę mirin Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman i anyż gwiazdkowy. Gotuj na małym ogniu, aż dynia zmięknie.

Krok 3

Przepłukuj ryż do sushi, aż woda będzie czysta. Ryż gotuj z kurkumą na małym ogniu w rondlu z osoloną wodą przez ok. 20 minut.

Krok 4

Wymieszaj w misce czerwoną kapustę z octem ryżowym, miodem i Sosem sojowym Kikkoman. Dobrze zagnieć.

Krok 5

Wymieszaj dynię z szarpanym kurczakiem i rozłóż na talerzach. Dodaj surówkę i ryż. Podawaj z przybraniem z dymki, pasków jalapeño i sezamu.

Wskazówka:

Najszybszy sposób na porwanie kurczaka to zrobienie tego, kiedy mięso jest jeszcze ciepłe.

ID przepisu: F1053

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.