Smørrebrød z musem z batatów
Smørrebrød z musem z batatów

Smørrebrød z musem z batatów

Czas ogółem40 min
20 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Skandynawski klasyk zyskuje nowe oblicze dzięki musowi z batatów. Sos sojowy Kikkoman i Kikkoman Glazura Teriyaki dodają mu głębi smaku umami.

Składniki

10 porcj(e/i)

Mus z batatów:

700 g
batatów, obranych i pokrojonych w kostkę
70 g
śmietany 30%
10 g
masła
2 g
mielonego czarnego pieprzu

Sos chrzanowy:

300 g
kwaśnej śmietany
60 g
chrzanu lub kremu chrzanowego ze słoika
5 g
proszku curry
15 g
musztardy Dijon
3 g
mielonego czarnego pieprzu

Kanapka:

10 
kromek pieczonego razowego chleba (każda kromka po ok. 65 g)
500 g
marynowanych filetów śledziowych
20 g
kaparów
10 
gałązek koperku do dekoracji
10 
ćwiartek cytryny
Alergeny:
mleko, soja, gluten, ryby, siarczyny, gorczyca
Całkowita waga na porcję:
235 g
Waga na składnik:

Chleb, ok. - 65 g, Mus z batatów, ok. - 80 g, Filet śledziowy, ok. - 50 g, Sos, ok. - 40 g

Przygotowanie

Krok 1

Gotuj bataty w osolonej wodzie przez 20 minut, aż zmiękną. Odcedź, dobrze rozgnieć w misce i wymieszaj ze śmietaną i masłem, aby uzyskać gładki mus. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Odstaw.

Krok 2

Wymieszaj w misce kwaśną śmietanę, chrzan, proszek curry, musztardę, Kikkoman Glazurę Teriyaki i pieprz. Odstaw.

Krok 3

Rozsmaruj mus z batatów na upieczonych kromkach chleba. Na wierzchu ułóż filety śledziowe. Skrop sosem chrzanowym i posyp kaparami. Udekoruj każdą kromkę gałązką koperku i ćwiartką cytryny.

Wskazówka:

Przelej sos chrzanowy do butelki z dozownikiem - dzięki temu nie tylko łatwiej będzie go dozować, lecz także przechowywać.

ID przepisu: F1039

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.