

Smørrebrød z musem z batatów
Skandynawski klasyk zyskuje nowe oblicze dzięki musowi z batatów. Sos sojowy Kikkoman i Kikkoman Glazura Teriyaki dodają mu głębi smaku umami.
Składniki
Mus z batatów:
Sos chrzanowy:
Kanapka:
Chleb, ok. - 65 g, Mus z batatów, ok. - 80 g, Filet śledziowy, ok. - 50 g, Sos, ok. - 40 g
Przygotowanie
Krok 1
Gotuj bataty w osolonej wodzie przez 20 minut, aż zmiękną. Odcedź, dobrze rozgnieć w misce i wymieszaj ze śmietaną i masłem, aby uzyskać gładki mus. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Odstaw.
Krok 2
Wymieszaj w misce kwaśną śmietanę, chrzan, proszek curry, musztardę, Kikkoman Glazurę Teriyaki i pieprz. Odstaw.
Krok 3
Rozsmaruj mus z batatów na upieczonych kromkach chleba. Na wierzchu ułóż filety śledziowe. Skrop sosem chrzanowym i posyp kaparami. Udekoruj każdą kromkę gałązką koperku i ćwiartką cytryny.
Wskazówka:
Przelej sos chrzanowy do butelki z dozownikiem - dzięki temu nie tylko łatwiej będzie go dozować, lecz także przechowywać.
ID przepisu: F1039
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej