Smażone grzyby à la tonkatsu z chipsami z batatów
Smażone grzyby à la tonkatsu z chipsami z batatów

Smażone grzyby à la tonkatsu z chipsami z batatów

Czas ogółem37 min
30 minCzas przygotowania
7 minCzas gotowania

Tonkatsu - dzisiaj zaserwujemy wegetariańską wersję japońskiego klasyka z boczniakami w roli głównej. Marynata Teriyaki Kikkoman doda aromatycznej autentyczności panierce z bułki tartej.

Składniki

10 porcj(e/i)

Surówka:

600 g
drobno poszatkowanej białej kapusty
400 g
drobno startej marchwi
10 g
posiekanego szczypiorku
150 ml
octu ryżowego
150 g
cukru pudru
5 g
soli

Grzyby:

olej do smażenia
100 g
mąki pszennej typu 405
250 g
całego jajka
700 g
boczniaków

Dodatkowo:

1,2 kg
mrożonych chipsów z batatów
olej do smażenia
10 g
szczypiorku
Alergeny:
gluten, soja, jaja, siarczyny
Całkowita waga na porcję:
360 g
Waga na składnik:

Grzyby, ok. - 140 g, Chipsy z batatów, ok. - 100 g, Surówka, ok. - 120 g

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa na surówkę przełóż do dużej miski. Wymieszaj ocet, cukier i sól. Dodaj do warzyw i pozostaw do zamarynowania w lodówce do momentu podania.

Krok 2

Rozgrzej olej do 175°C. Przygotuj miski do panierowania: jedną miskę napełnij mąką, w drugiej wymieszaj jajko z Marynatą Teriyaki Kikkoman, a do trzeciej wsyp Panko Kikkoman.

Krok 3

Obtocz grzyby w mące, następnie zanurz je w jajku, a na koniec obtocz w Panko Kikkoman. Smaż na gorącym oleju przez 2-3 minuty.

Krok 4

W międzyczasie smaż chipsy z batatów na głębokim oleju w temperaturze 175°C przez ok. 4 minuty.

Krok 5

Chipsy i grzyby udekoruj szczypiorkiem. Podawaj z surówką w osobnej misce.

Wskazówka:

Aby nadać potrawie nietuzinkowy charakter, do Panko Kikkoman możesz dodać różne suche przyprawy lub sezam.

ID przepisu: F1033

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.