

Smażone grzyby à la tonkatsu z chipsami z batatów
Tonkatsu - dzisiaj zaserwujemy wegetariańską wersję japońskiego klasyka z boczniakami w roli głównej. Marynata Teriyaki Kikkoman doda aromatycznej autentyczności panierce z bułki tartej.
Składniki
Surówka:
Grzyby:
Dodatkowo:
Grzyby, ok. - 140 g, Chipsy z batatów, ok. - 100 g, Surówka, ok. - 120 g
Przygotowanie
Krok 1
Warzywa na surówkę przełóż do dużej miski. Wymieszaj ocet, cukier i sól. Dodaj do warzyw i pozostaw do zamarynowania w lodówce do momentu podania.
Krok 2
Rozgrzej olej do 175°C. Przygotuj miski do panierowania: jedną miskę napełnij mąką, w drugiej wymieszaj jajko z Marynatą Teriyaki Kikkoman, a do trzeciej wsyp Panko Kikkoman.
Krok 3
Obtocz grzyby w mące, następnie zanurz je w jajku, a na koniec obtocz w Panko Kikkoman. Smaż na gorącym oleju przez 2-3 minuty.
Krok 4
W międzyczasie smaż chipsy z batatów na głębokim oleju w temperaturze 175°C przez ok. 4 minuty.
Krok 5
Chipsy i grzyby udekoruj szczypiorkiem. Podawaj z surówką w osobnej misce.
Wskazówka:
Aby nadać potrawie nietuzinkowy charakter, do Panko Kikkoman możesz dodać różne suche przyprawy lub sezam.
ID przepisu: F1033
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej