Piccata z bakłażana z pikantnym dressingiem ponzu
Piccata z bakłażana z pikantnym dressingiem ponzu

Piccata z bakłażana z pikantnym dressingiem ponzu

Czas ogółem50 min
30 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Włoski klasyk przeobrażony w wegetariańskie danie fusion: piccatę z bakłażana z pikantnym ogórkowym winegretem Ponzu. Dodatek Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman zapewnia potrawie idealną równowagę smaków.

Składniki

10 porcj(e/i)

Na bakłażany:

1 ½ kg
bakłażanów pokrojonych w plastry (grubość ok. 1 cm)
20 g
soli
20 g
cukru
3 
średniej wielkości jajka
100 g
mąki pszennej
5 g
wędzonej papryki w proszku
300 ml
oleju roślinnego

Na krem z fasoli:

1 łyżka
skórki z cytryny
30 ml
soku z cytryny
1,2 kg
białej fasoli z puszki (waga po odsączeniu)
10 g
czosnku, drobno pokrojonego
100 g
masła z nerkowców
20 g
soli
100 ml
oliwy z oliwek

Na winegret:

400 g
ogórka, bez pestek, pokrojonego w drobną kostkę
200 g
szalotki, pokrojonej w drobną kostkę
2 
łagodne papryczki chili, pokrojonej w drobną kostkę
30 g
imbiru, pokrojonego w drobną kostkę
100 g
gruboziarnistej musztardy
50 g
miodu
100 ml
oliwy z oliwek
20 g
szczypiorku, drobno posiekanego

Dodatkowo:

100 g
rukoli, gotowej do podania
Alergeny:
Jaja, gluten, orzechy, soja, musztarda
Całkowita waga na porcję:
360 g
Waga na składnik:
  • Bakłażan ok. 150 g
  • Krem z fasoli ok. 120 g
  • Winegret ok. 80 g
  • Sałatka z rukoli ok. 10 g

Przygotowanie

Krok 1

Lekko dopraw plastry bakłażana solą i cukrem i odstaw do wsiąknięcia na około 30 minut. Na osobę powinny przypadać 3 plastry.

Krok 2

Zmiksuj na gładki krem skórkę z cytryny, sok z cytryny, fasolę, czosnek i masło z nerkowców z solą i oliwą.

Krok 3

Wymieszaj ogórka, szalotkę, papryczkę chili i imbir z musztardą, miodem i Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. Powoli wmieszaj oliwę, aby powstała emulsja. Dodaj szczypiorek.

Krok 4

Osusz plastry bakłażana ręcznikiem kuchennym. Ubij jajka. Wymieszaj Kikkoman Panko z papryką w proszku. Obtocz plastry bakłażana w mące, następnie zanurz je w jajku, a na koniec obtocz w Kikkoman Panko. Rozgrzej olej na patelni do ok. 175 °C i smaż plastry bakłażana na złoty kolor.

Krok 5

Podgrzej krem ​​z fasoli na patelni do smażenia i przełóż na talerze. Na każdy talerz nałóż po trzy plastry bakłażana, polej je winegretem i podawaj z rukolą.

Wskazówka:

Bakłażana możesz także usmażyć w głębokim tłuszczu.

ID przepisu: F1065

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.