Muffiny z batatów ze szpinakiem i oliwkami
Muffiny z batatów ze szpinakiem i oliwkami

Muffiny z batatów ze szpinakiem i oliwkami

Czas ogółem 1 godz. 30 min
30 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania

Te bezglutenowe, pikantne muffiny smakują doskonale i solo, i z dipem warzywnym, na przykład z hummusem. Sos sojowy Kikkoman podkreśla smak warzyw i sprawia, że są jeszcze pyszniejsze.

Składniki

10 porcj(e/i)

Muffiny:

800 g
surowego prosa
500 g
batatów, pokrojonych w kostkę
300 g
cebuli, drobno posiekanej
50 ml
oleju rzepakowego
200 g
szpinaku
20 g
czosnku, posiekanego
200 g
mielonego siemienia lnianego
200 g
mąki kukurydzianej
100 g
pestek dyni (kilka zachowaj do dekoracji muffinów)
200 g
czarnych oliwek, wydrylowanych i pokrojonych w plasterki
4 g
chili w proszku
6 g
mielonego czarnego pieprzu

Dodatkowo:

olej rzepakowy (do posmarowania foremek na muffiny)
Alergeny:
Soja i produkty pochodne, Orzechy
Całkowita waga na porcję:
340 g
Waga na składnik:
  • 170 g muffinów (po 2 na porcję)

Przygotowanie

Krok 1

Przepłucz proso i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (stosunek prosa do wody 1:3) przez około 20 minut.

Krok 2

Gotuj bataty przez około 20–25 minut, aż zmiękną.

Krok 3

Cebulę smaż na oleju rzepakowym przez 5 minut, aż zmięknie. Dodaj szpinak i posiekany czosnek i smaż przez kolejne 5 minut na średnim ogniu. Odstaw.

Krok 4

Połącz w misce ostudzone bataty i ugotowane proso. Dodaj siemię lniane, mąkę kukurydzianą i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman. Zmiksuj dokładnie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 5

Dodaj pestki dyni do ciasta. Pokrój oliwki w plasterki i dodaj je do ciasta razem ze smażonym szpinakiem i cebulą z kroku 3. Dopraw chili w proszku i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Nasmaruj tłuszczem foremki do muffinów i podziel ciasto równo między foremki. Posyp pestkami dyni i piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Krok 7

Wyjmij muffiny z foremek i podawaj na talerzach (po dwie na porcję).

Wskazówka:

Aby uzyskać wyjątkowy smak umami, dodaj odrobinę Bezglutenowego sosu sojowego Kikkoman do wody, w której będziesz gotować proso.

ID przepisu: F1083

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.