

Kaczka z makaronem w sosie owocowym
Owocowa, pikantna i absolutnie przepyszna - kaczka podawana na makaronie chow mein w słodko-pikantnym sosie na bazie mango, Sosu sojowego Kikkoman oraz Sosu z chili do kimchi Kikkoman.
Składniki
Kaczka:
Makaron:
Brokuły:
Przybranie:
Kaczka ok. 130 g - Makaron z sosem ok. 250 g - Brokuły ok. 50 g - Przybranie ok. 10 g
Przygotowanie
Krok 1
Natnij skórkę na piersi kaczki w kratkę i dokładnie posól. Umieść skórką do dołu na zimnej patelni i smaż na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż skórka stanie się chrupiąca. Obróć i smaż przez kolejne 3-4 minuty. Następnie piecz na ruszcie w piekarniku z górną/dolną grzałką w temperaturze 160 °C przez ok. 10 minut, aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Kiedy kaczka będzie gotowa, odstaw ją na co najmniej 5 minut (najlepiej w Hold-o-macie), a następnie pokrój.
Krok 2
Podsmażaj cebulę na maśle na patelni na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż się zezłoci. Zdeglasuj Sosem z chili do kimchi Kikkoman, Sosem sojowym Kikkoman i pulpą mango. Dodaj rodzynki i wodę. Dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 3
Blanszuj różyczki brokuła w osolonej wodzie przez 1-2 minuty, a następnie na krótko zanurz je w zimnej wodzie.
Krok 4
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw, aż będzie potrzebny.
Krok 5
- Wymieszaj makaron z sosem i nałóż na talerze. Na wierzchu ułóż pokrojoną pierś kaczki i udekoruj dymką, orzeszkami ziemnymi i brokułami.
Wskazówka:
Sos możesz przygotować z wyprzedzeniem!
ID przepisu: F1055
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej