

Jambalaya z grzybami, szafranem, jarmużem i furikake
Luizjana zaprasza Japonię na obiad. Klasyczna kreolska jambalaya zyskuje zupełnie nowy charakter, kiedy przyrządzamy ją z grzybami i jarmużem. Sos z chili do kimchi Kikkoman i Sos sojowy Kikkoman podkreślają smak dania i dodają mu ostrości. Potrawę wieńczy japońskie furikake.
Składniki
Jambalaya:
Furikake:
Jambalaya ok. - 450 g, Furikake ok. - 2 g
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę i czosnek podsmażaj na oliwie przez 2-3 minuty, aż się zeszklą. Dodaj ryż i podsmażaj przez kolejne 3 minuty. Dodaj przecier pomidorowy i grzyby i podsmażaj przez kolejne 3 minuty.
Krok 2
Zdeglasuj bulionem warzywnym. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, Sos z chili do kimchi Kikkoman i szafran. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż ryż będzie gotowy. Mieszaj od czasu do czasu, aby zapobiec przywieraniu. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodaj jarmuż.
Krok 3
Upraż pestki dyni i sezam na suchej patelni. Wymieszaj z posiekanymi arkuszami nori.
Krok 4
Podawaj jambalayę na talerzach z przybraniem z furikake.
Wskazówka:
Ilość bulionu warzywnego może się nieznacznie różnić. W zależności od naczyń, których użyjesz, możesz potrzebować trochę więcej lub mniej bulionu.
Do rozdrobnienia arkuszy nori możesz użyć młynka do warzyw, bo nori trudno pokroić za pomocą noża.
ID przepisu: F1051
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej