Wytrawne gofry z krewetkami i wędzonym ananasem
Wytrawne gofry z krewetkami i wędzonym ananasem

Wytrawne gofry z krewetkami i wędzonym ananasem

Czas ogółem35 min
20 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania
45 minwaiting time

Wytrawne gofry są doskonałą bazą dla grillowanych krewetek. Ich smak zostaje wyniesiony na nowy poziom dzięki Sosowi sojowemu Kikkoman, który zapewnia idealnie pikantny kontrast ze słodkim, wędzonym ananasem.

Składniki

10 porcj(e/i)

Ciasto na gofry:

220 g
mąki pszennej typu 405
8 g
proszku do pieczenia
15 g
cukru
120 g
całego jajka
400 g
maślanki
55 g
roztopionego masła + odrobina do posmarowania

Krewetki:

5 g
słodkiej papryki w proszku
5 g
mielonego kminu
5 g
mielonych nasion kolendry
2 g
pieprzu cayenne
3 g
mielonego czarnego pieprzu
30 g
drobno posiekanego czosnku
60 ml
oliwy z oliwek
45 g
soku z cytryny
750 g
krewetek, oczyszczonych i obranych (16/20)

Ananas:

5 g
wędzonej papryki w proszku
10 g
mielonego cynamonu
75 g
miodu
45 g
soku z cytryny
250 g
świeżego ananasa, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa

Dodatkowo:

400 g
labnehu
10 g
drobno posiekanej kolendry
10 g
posiekanego szczypiorku
Alergeny:
Skorupiaki, gluten, jaja, laktoza, soja
Całkowita waga na porcję:
200 g
Waga na składnik:
Gofry, ok. - 80 g, Krewetki, ok. - 55 g, Ananas, ok. - 24 g, Dodatki, ok. - 40 g

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, Sos sojowy Kikkoman i cukier. W drugiej misce ubij jajko i wymieszaj z maślanką i roztopionym masłem. Dodaj jajka do mąki i wymieszaj do połączenia (może zostać kilka grudek). Upiecz ciasto w natłuszczonej gofrownicy.

Krok 2

W kolejnej misce wymieszaj paprykę, kmin, kolendrę, pieprz cayenne, Sos sojowy Kikkoman, pieprz, czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Przełóż krewetki do marynaty, dobrze przykryj i pozostaw do zamarynowania w lodówce na co najmniej 15 minut. Następnie smaż na patelni lub na grillu przez 3-4 minuty.

Krok 3

W kolejnej misce wymieszaj wędzoną paprykę, cynamon, miód i sok z cytryny. Marynuj kawałki ananasa przez co najmniej 30 minut. Grilluj kawałki ananasa na dużym ogniu przez 3-4 minuty, od czasu do czasu obracając.

Krok 4

Podawaj gofry z labnehem, ananasem, krewetkami i świeżymi ziołami.

Wskazówka:

Upieczone gofry pozostaw do ostygnięcia na kratce. Następnie możesz je podgrzać w piekarniku lub zamrozić (utrzymują świeżość do 2 miesięcy).

ID przepisu: F1047

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.