

Wytrawne gofry z krewetkami i wędzonym ananasem
Wytrawne gofry są doskonałą bazą dla grillowanych krewetek. Ich smak zostaje wyniesiony na nowy poziom dzięki Sosowi sojowemu Kikkoman, który zapewnia idealnie pikantny kontrast ze słodkim, wędzonym ananasem.
Składniki
Ciasto na gofry:
Krewetki:
Ananas:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, Sos sojowy Kikkoman i cukier. W drugiej misce ubij jajko i wymieszaj z maślanką i roztopionym masłem. Dodaj jajka do mąki i wymieszaj do połączenia (może zostać kilka grudek). Upiecz ciasto w natłuszczonej gofrownicy.
Krok 2
W kolejnej misce wymieszaj paprykę, kmin, kolendrę, pieprz cayenne, Sos sojowy Kikkoman, pieprz, czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Przełóż krewetki do marynaty, dobrze przykryj i pozostaw do zamarynowania w lodówce na co najmniej 15 minut. Następnie smaż na patelni lub na grillu przez 3-4 minuty.
Krok 3
W kolejnej misce wymieszaj wędzoną paprykę, cynamon, miód i sok z cytryny. Marynuj kawałki ananasa przez co najmniej 30 minut. Grilluj kawałki ananasa na dużym ogniu przez 3-4 minuty, od czasu do czasu obracając.
Krok 4
Podawaj gofry z labnehem, ananasem, krewetkami i świeżymi ziołami.
Wskazówka:
Upieczone gofry pozostaw do ostygnięcia na kratce. Następnie możesz je podgrzać w piekarniku lub zamrozić (utrzymują świeżość do 2 miesięcy).
ID przepisu: F1047
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej