

Umami chipsy z polenty z majonezem cytrusowym
Frytki bez ziemniaków? Tak, to możliwe! Dowód? Nasze pełne umami chipsy z polenty. Sos sojowy Kikkoman i Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman dodają im głębi smaku, a ten drugi błyszczy dodatkowo w cytrusowym majonezie.
Składniki
Chipsy:
Majonez cytrusowy:
Dodatkowo:
Chipsy z polenty, ok. - 136 g, Majonez cytrusowy, ok. - 78 g, Wędzona sól + przybranie z ćwiartki cytryny, ok. - 1 g
Przygotowanie
Krok 1
Zagotuj w rondlu wodę lub bulion warzywny. Stopniowo wmieszaj polentę, aby uniknąć grudek. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman, pieprzem, parmezanem i pastą truflową.
Krok 2
Wylej polentę na blachę do pieczenia 1/1 wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź i chłódź w lodówce przez 3-4 godziny.
Krok 3
W blenderze umieść jajko, skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, czosnek i sól. Krótko zmiksuj. Ustaw blender na najniższe obroty i cienkim strumieniem wlewaj olej, aż powstanie gęsty, kremowy majonez.
Krok 4
Gdy polenta stężeje, pokrój ją na chipsy (ok. 1,5 cm grubości) za pomocą ostrego noża. Smaż na głębokim tłuszczu w temperaturze 175 °C przez 5 minut, aż chipsy się zezłocą.
Krok 5
Podawaj chipsy z majonezem, ćwiartkami cytryny i wędzoną solą.
Wskazówka:
Aby chipsy były bardziej chrupiące, zamroź je przed smażeniem - wtedy możesz je również przygotować w większych ilościach. Smaż chipsy po dwa razy, a zyskasz jeszcze więcej chrupkości.
ID przepisu: F1042
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej