Umami chipsy z polenty z majonezem cytrusowym
Umami chipsy z polenty z majonezem cytrusowym

Umami chipsy z polenty z majonezem cytrusowym

Czas ogółem20 min
5 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania
180-240 minwaiting time

Frytki bez ziemniaków? Tak, to możliwe! Dowód? Nasze pełne umami chipsy z polenty. Sos sojowy Kikkoman i Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman dodają im głębi smaku, a ten drugi błyszczy dodatkowo w cytrusowym majonezie.

Składniki

10 porcj(e/i)

Chipsy:

1 l
wody lub bulionu warzywnego
400 g
polenty
75 g
startego parmezanu
15 g
pasty truflowej
2 g
mielonego pieprzu
olej słonecznikowy do smażenia

Majonez cytrusowy:

100 g
całego jajka
10 g
skórki z cytryny
12 g
skórki z pomarańczy
10 g
drobno posiekanego czosnku
5 g
soli
700 ml
oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

10 
ćwiartek cytryny
10 g
płatków wędzonej soli
Alergeny:
jaja, soja, gluten, seler
Całkowita waga na porcję:
215 g
Waga na składnik:

Chipsy z polenty, ok. - 136 g, Majonez cytrusowy, ok. - 78 g, Wędzona sól + przybranie z ćwiartki cytryny, ok. - 1 g

Przygotowanie

Krok 1

Zagotuj w rondlu wodę lub bulion warzywny. Stopniowo wmieszaj polentę, aby uniknąć grudek. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman, pieprzem, parmezanem i pastą truflową.

Krok 2

Wylej polentę na blachę do pieczenia 1/1 wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź i chłódź w lodówce przez 3-4 godziny.

Krok 3

W blenderze umieść jajko, skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, czosnek i sól. Krótko zmiksuj. Ustaw blender na najniższe obroty i cienkim strumieniem wlewaj olej, aż powstanie gęsty, kremowy majonez.

Krok 4

Gdy polenta stężeje, pokrój ją na chipsy (ok. 1,5 cm grubości) za pomocą ostrego noża. Smaż na głębokim tłuszczu w temperaturze 175 °C przez 5 minut, aż chipsy się zezłocą.

Krok 5

Podawaj chipsy z majonezem, ćwiartkami cytryny i wędzoną solą.

Wskazówka:

Aby chipsy były bardziej chrupiące, zamroź je przed smażeniem - wtedy możesz je również przygotować w większych ilościach. Smaż chipsy po dwa razy, a zyskasz jeszcze więcej chrupkości.

ID przepisu: F1042

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.