

Tarta flambée z grzybami shiitake i miso
Francja spotyka Japonię w przepisie na tę wyjątkową tartę flambée. Zamiast zwykłych dodatków w postaci boczku, śmietany lub cebuli, używamy pysznych grzybów shiitake i kremowego sosu miso, dopełnionych Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman.
Składniki
Ciasto:
Sos:
Dodatki:
Przygotowanie
Krok 1
Rozpuść sól w letniej wodzie. Wymieszaj z oliwą z oliwek i mąką na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w misce na 10 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 °C. Uformuj kulki ciasta o wadze 260 g każda i rozwałkuj na grubość 2-3 mm.
Krok 2
Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli z pastą miso i miodem. Dodaj crème fraîche i serek śmietankowy.
Krok 3
Rozsmaruj 90 g sosu na każdym z przygotowanych spodów ciasta. Na wierzchu ułóż cebulę i grzyby. Piecz przez ok. 10 minut, aż się zezłocą.
Krok 4
Zamarynuj pak choi w Cytrusowym sosie Ponzu Kikkoman i oliwie z oliwek. Rozprowadź na tarcie. Podawaj.
Wskazówka:
Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, skróć czas pieczenia do ok. 6 minut.
ID przepisu: F1050
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej