Tarta flambée z grzybami shiitake i miso
Tarta flambée z grzybami shiitake i miso

Tarta flambée z grzybami shiitake i miso

Czas ogółem30 min
20 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Francja spotyka Japonię w przepisie na tę wyjątkową tartę flambée. Zamiast zwykłych dodatków w postaci boczku, śmietany lub cebuli, używamy pysznych grzybów shiitake i kremowego sosu miso, dopełnionych Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman.

Składniki

10 porcj(e/i)

Ciasto:

30 g
soli
700 ml
letniej wody
150 ml
oliwy z oliwek
1,8 kg
mąki pszennej typu 405

Sos:

50 g
jasnej pasty miso
50 ml
miodu
400 g
crème fraîche, 30%
300 g
serka śmietankowego, 70%

Dodatki:

400 g
czerwonej cebuli, pokrojonej w krążki
200 g
grzybów shiitake, pokrojonych w paski
200 g
kapusty pak choi, pokrojonej w kawałki wielkości kęsa
25 ml
oliwy z oliwek
Alergeny:
Soja, gluten, laktoza
Całkowita waga na porcję:
440 g
Waga na składnik:
Ciasto, ok. - 260 g, Śmietana, ok. - 90 g, Cebula, ok. - 40 g, Grzyby, ok. - 20 g, Pak choi, ok. - 20 g, Dressing, ok. - 8 g

Przygotowanie

Krok 1

Rozpuść sól w letniej wodzie. Wymieszaj z oliwą z oliwek i mąką na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w misce na 10 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 °C. Uformuj kulki ciasta o wadze 260 g każda i rozwałkuj na grubość 2-3 mm.

Krok 2

Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli z pastą miso i miodem. Dodaj crème fraîche i serek śmietankowy.

Krok 3

Rozsmaruj 90 g sosu na każdym z przygotowanych spodów ciasta. Na wierzchu ułóż cebulę i grzyby. Piecz przez ok. 10 minut, aż się zezłocą.

Krok 4

Zamarynuj pak choi w Cytrusowym sosie Ponzu Kikkoman i oliwie z oliwek. Rozprowadź na tarcie. Podawaj.

Wskazówka:

Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, skróć czas pieczenia do ok. 6 minut.

ID przepisu: F1050

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.