

Tacos z ośmiornicą teriyaki, pomidorami i ziołami
Uwielbiamy tacos w każdej postaci. Dzisiaj zaserwujemy je z ośmiornicą w Kikkoman Glazurze Teriyaki, z dodatkiem pysznego kompotu z pomidorów i sałatki z dzikich ziół.
Składniki
Na kompot pomidorowy:
Na ośmiornicę:
Dodatkowo:
- Tortilla ok. 50 g
- Kompot pomidorowy ok. 60 g
- Krążki cebulowe ok. 10 g
- Sałata ok. 10 g
- Ośmiornica ok. 120 g
- Majonez ok. 10 g
Przygotowanie
Krok 1
Imbir, ocet i sok jabłkowy z szalotkami zredukuj o połowę na średnim ogniu. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z odrobiną wody i użyj jej do zagęszczenia szalotek. Odstaw szalotki do ostygnięcia, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw solą, pieprzem i Tabasco.
Krok 2
Pokrój ośmiornicę na kawałki o wadze ok. 20 g. Nadziej po trzy kawałki na każdy patyczek i grilluj przez 2-3 minuty. Regularnie smaruj Kikkoman Glazurą Teriyaki. Wymieszaj skórkę z limonki z majonezem i napełnij rękaw cukierniczy.
Krok 3
Przygotuj po dwie tortille na porcję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałóż na każdą tortillę pomidory, krążki cebulowe, sałatkę i szaszłyk z ośmiornicy. Udekoruj zygzakowatym wzorem z majonezu limonkowego. Podawaj.
Wskazówka:
Szaszłyki z ośmiornicy możesz również upiec w piekarniku w wysokiej temperaturze.
ID przepisu: F1073
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej