Szwedzka kanapka z tofu à la śledź
Szwedzka kanapka z tofu à la śledź

Szwedzka kanapka z tofu à la śledź

Czas ogółem 40 min
30 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
24 godz. Czas oczekiwania

Sos sojowy Kikkoman nadaje tofu wytrawną nutę i sprawia, że zaczyna smakować jak śledź. W połączeniu z rybnymi nutami wodorostów nori tworzy fantastyczną, wysokobiałkową alternatywę dla ryb.

Składniki

10 porcj(e/i)

„Śledź” z tofu:

60 ml
octu (winnego, cydru lub wegańskiego octu destylowanego)
30 g
posiekanych arkuszy wodorostów nori (ok. 2 x 2 cm)
700 ml
wody
200 g
czerwonej cebuli (2-3 cebule średniej wielkości), pokrojonej w cienkie krążki
400 g
twardego naturalnego tofu, pokrojonego w plasterki (0,5 cm grubości)
1 g
laurowych (ok. 1-2 listki)
3 g
ziela angielskiego
1 g
harissy
5 g
mieszanki przypraw do piernika dla uzyskania pikantnego smaku śledzia (opcjonalnie)
kilka kiełków groszku do dekoracji

Dodatkowo:

1 kg
długich bagietek
50 g
wegańskiego majonezu
50 g
musztardy francuskiej
200 g
sałaty lodowej lub masłowej, podzielonej na liście
200 g
kiszonych ogórków, pokrojonych w plasterki
300 g
czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
Alergeny:
Zboża zawierające gluten, Soja i produkty pochodne, Gorczyca i produkty pochodne, Dwutlenek siarki i siarczyny
Całkowita waga na porcję:
220 g
Waga na składnik:
  • 100 g bagietki
  • 40 g tofu
  • 80 g dodatków

Przygotowanie

Krok 1

Do rondla z ciepłą (nie gorącą) wodą dodaj ocet, Sos sojowy Kikkoman i wodorosty nori. Podgrzewaj i mieszaj, aż wszystko się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Włóż połowę pokrojonej cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego i plasterków tofu do słoika. Dodaj kolejną warstwę cebuli, pozostałych liści laurowych, ziela angielskiego i tofu. Dodaj harissę i zalej wszystko schłodzoną marynatą z nori i octu. Opcjonalnie dodaj mieszankę przypraw piernikowych. Zamknij słoik i wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Krok 3

Przekrój bagietki wzdłuż. Posmaruj majonezem i musztardą. Ułóż warstwami sałatę, plasterki ogórka, cebulę i tofu z kawałkami nori i udekoruj kiełkami groszku. Przetnij ukośnie do podania.

Wskazówka:

Największą zaletą naturalnego tofu jest jego neutralny smak i aromat, dzięki któremu możesz doprawić tofu tak, jak lubisz - na słodko, słono lub kwaśno.
Sos sojowy Kikkoman możesz zastąpić Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

ID przepisu: F1084

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.