

Szwedzka kanapka z tofu à la śledź
Sos sojowy Kikkoman nadaje tofu wytrawną nutę i sprawia, że zaczyna smakować jak śledź. W połączeniu z rybnymi nutami wodorostów nori tworzy fantastyczną, wysokobiałkową alternatywę dla ryb.
Składniki
„Śledź” z tofu:
Dodatkowo:
- 100 g bagietki
- 40 g tofu
- 80 g dodatków
Przygotowanie
Krok 1
Do rondla z ciepłą (nie gorącą) wodą dodaj ocet, Sos sojowy Kikkoman i wodorosty nori. Podgrzewaj i mieszaj, aż wszystko się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Włóż połowę pokrojonej cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego i plasterków tofu do słoika. Dodaj kolejną warstwę cebuli, pozostałych liści laurowych, ziela angielskiego i tofu. Dodaj harissę i zalej wszystko schłodzoną marynatą z nori i octu. Opcjonalnie dodaj mieszankę przypraw piernikowych. Zamknij słoik i wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Krok 3
Przekrój bagietki wzdłuż. Posmaruj majonezem i musztardą. Ułóż warstwami sałatę, plasterki ogórka, cebulę i tofu z kawałkami nori i udekoruj kiełkami groszku. Przetnij ukośnie do podania.
Wskazówka:
Największą zaletą naturalnego tofu jest jego neutralny smak i aromat, dzięki któremu możesz doprawić tofu tak, jak lubisz - na słodko, słono lub kwaśno.
Sos sojowy Kikkoman możesz zastąpić Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
ID przepisu: F1084
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej