Szaszłyki z tofu i bakłażana
Szaszłyki z tofu i bakłażana

Szaszłyki z tofu i bakłażana

Czas ogółem35 min

Kuchnia uliczna to prawdziwe królestwo warzyw. Szaszłyki z bakłażana i tofu z tego przepisu przygotowuje się w mgnieniu oka, a do tego można do woli eksperymentować z różnymi warzywami sezonowymi. Sos na bazie Marynaty Teriyaki Kikkoman i azjatyckich grzybów doda potrawie słodko-pikantnego smaku.

Składniki

10 porcj(e/i)

Szaszłyki:

1 kg
bakłażana japońskiego
1 kg
twardego tofu, naturalnego
drewniane patyczki

Sos:

200 g
miodu
4 łyżki
oleju rzepakowego
300 g
grzybów shimeji, oczyszczonych
30 g
czosnku, drobno posiekanego
1 
kawałek imbiru, drobno posiekany

Do podania:

50 g
szczypiorku, drobno posiekanego
40 g
białego sezamu, prażonego
Opcjonalnie: ugotowany ryż

Przygotowanie

Skewers: Cut tofu and eggplant into equal-sized pieces and leave to steep in Kikkoman Teriyaki Marinade for 15 minutes. Remove from marinade, put on skewers and grill for about 10 minutes, until eggplant is soft. Reserve liquid!

Sauce: Sauté ginger and garlic in oil, then add shimeji mushrooms and fry for 2 minutes. Add honey and marinade and reduce.

To serve: Arrange skewers, pour sauce over and sprinkle with chopped chives and toasted sesame seeds. Serve with rice, if desired.

Tip

ID przepisu: F1024

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.