Smażony ryż z bobem i sosem sojowym
Smażony ryż z bobem i sosem sojowym

Smażony ryż z bobem i sosem sojowym

Czas ogółem 1 godz.
30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Sos sojowy Kikkoman sprawia, że danie to wprost kipi wyrazistymi azjatyckimi smakami. W połączeniu z pastą gochujang i bulionem warzywnym zyskuje doskonały balans i głębię aromatu. Danie idealne dla wegan i wegetarian.

Składniki

10 porcj(e/i)

Ryż:

400 g
ryżu pełnoziarnistego
20 ml
oleju sezamowego

Sos warzywny:

900 g
bobu (może być mrożony)
2 g
soli
200 g
pak choi (lub liści buraka / rzodkiewki)
500 g
groszku cukrowego
120 g
kiełków fasoli mung
5 g
czarnego pieprzu w ziarnach
300 g
czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w długie łódeczki
25 g
czosnku, obranego i posiekanego
10 g
pasty gochujang
30 g
białego sezamu
6 g
płatków chili
10 g
cukru
100 ml
wytrawnego czerwonego wina
400 ml
bulionu warzywnego
5 g
skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)

Przybranie:

5 g
ziół do dekoracji (np. kolendry lub pietruszki)
Alergeny:
Soja i produkty pochodne, Nasiona sezamu i produkty pochodne, Dwutlenek siarki i siarczyny (w winie)
Całkowita waga na porcję:
320 g
Waga na składnik:
  • 120 g ryżu
  • 200 g sosu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odstaw do ostygnięcia na około 25 minut.

Krok 2

Rozgrzej 10 ml oleju sezamowego na patelni nieprzywierającej i smaż ryż przez około 10 minut.

Krok 3

Bób blanszuj w osolonej wrzącej wodzie przez 3 minuty. Odcedź, a następnie ostudź w zimnej wodzie i usuń skórki.

Krok 4

Umyj i osusz pak choi lub liście rzodkiewki. Groszek cukrowy i kiełki fasoli mung blanszuj we wrzącej wodzie przez około 10 sekund, a następnie ostudź w zimnej wodzie.

Krok 5

Ziarna pieprzu upraż na suchej patelni, aż zaczną wydzielać intensywny aromat, a następnie rozgnieć je z grubsza w moździerzu.

Krok 6

Rozgrzej pozostałe 10 ml oleju sezamowego na patelni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 3 minuty. Dodaj pastę gochujang, pieprz, sezam, płatki chili i cukier i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj wino i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i zagotuj. Dodaj bulion warzywny, bób, groszek, liście pak choi i kiełki fasoli mung. Gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, możesz ją lekko zagęścić skrobią ziemniaczaną.

Krok 7

Podgrzej smażony ryż, nałóż łyżką do misek i polej sosem warzywnym. Udekoruj kolendrą i od razu podawaj.

Wskazówka:

Do tego dania możesz użyć dowolnego rodzaju kiełków, ale im ostrzejszy będą miały smak, tym lepiej.

ID przepisu: F1093

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.