

Smażony ryż z bobem i sosem sojowym
Sos sojowy Kikkoman sprawia, że danie to wprost kipi wyrazistymi azjatyckimi smakami. W połączeniu z pastą gochujang i bulionem warzywnym zyskuje doskonały balans i głębię aromatu. Danie idealne dla wegan i wegetarian.
Składniki
Ryż:
Sos warzywny:
Przybranie:
- 120 g ryżu
- 200 g sosu warzywnego
Przygotowanie
Krok 1
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odstaw do ostygnięcia na około 25 minut.
Krok 2
Rozgrzej 10 ml oleju sezamowego na patelni nieprzywierającej i smaż ryż przez około 10 minut.
Krok 3
Bób blanszuj w osolonej wrzącej wodzie przez 3 minuty. Odcedź, a następnie ostudź w zimnej wodzie i usuń skórki.
Krok 4
Umyj i osusz pak choi lub liście rzodkiewki. Groszek cukrowy i kiełki fasoli mung blanszuj we wrzącej wodzie przez około 10 sekund, a następnie ostudź w zimnej wodzie.
Krok 5
Ziarna pieprzu upraż na suchej patelni, aż zaczną wydzielać intensywny aromat, a następnie rozgnieć je z grubsza w moździerzu.
Krok 6
Rozgrzej pozostałe 10 ml oleju sezamowego na patelni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 3 minuty. Dodaj pastę gochujang, pieprz, sezam, płatki chili i cukier i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj wino i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i zagotuj. Dodaj bulion warzywny, bób, groszek, liście pak choi i kiełki fasoli mung. Gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, możesz ją lekko zagęścić skrobią ziemniaczaną.
Krok 7
Podgrzej smażony ryż, nałóż łyżką do misek i polej sosem warzywnym. Udekoruj kolendrą i od razu podawaj.
Wskazówka:
Do tego dania możesz użyć dowolnego rodzaju kiełków, ale im ostrzejszy będą miały smak, tym lepiej.
ID przepisu: F1093
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej