

Smażona wołowina teriyaki
Sprawdzony przepis... na sukces! Smażona wołowina teriyaki z grzybami shiitake i - naturalnie! - Sosem do woka Kikkoman Teriyaki, który gwarantuje uzyskanie autentycznie japońskiego smaku.
Składniki
Wołowina stir-fry:
Dodatkowo:
Ryż ok. 120 g - Mięso, grzyby i sos ok. 320 g - Przybranie ok. 6 g
Przygotowanie
Krok 1
Pokrój wołowinę na kawałki wielkości kęsa (ok. 1 x 3 x 1 cm). Wymieszaj dokładnie w misce z chilli i połową Sosu do woka Kikkoman Teriyaki. Odstaw.
Krok 2
Przygotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3
Rozgrzej połowę oleju w woku lub patelni na dużym ogniu. Obsmaż mięso partiami ze wszystkich stron, a następnie wyjmij z woka.
Krok 4
W tym samym woku podgrzej resztę oleju na średnim ogniu. Dodaj cebulę i pieczarki i smaż przez 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir i krótko podsmaż. Dodaj wołowinę i resztę Sosu do woka Kikkoman Teriyaki. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 5
Podawaj ryż ze smażoną wołowiną i grzybami shiitake. Posyp dymką i sezamem.
Wskazówka:
Aby w optymalny sposób przygotować większe ilości potrawy, wszystkie składniki należy smażyć osobno (np. na patelni przechylnej), a następnie podgrzać je z sosem w piekarniku konwekcyjnym.
ID przepisu: F1063
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej