

Samosy z kurczakiem vindaloo i dipem jogurtowym
Niektórzy lubią, jak jest pikantnie!
Vindaloo to jedno z najostrzejszych dań w repertuarze kuchni indyjskiej. Chrupiące samosy i chłodny dip jogurtowy przynoszą orzeźwienie i smacznie kontrastują z pikantnym aromatem chili, imbiru i kminku.
Składniki
Farsz:
Dip jogurtowy:
Ciasto:
Przygotowanie
Farsz: Cebulę pokrój w piórka i smaż na oleju, aż się zeszkli. Dodaj kolendrę, kminek i gorczycę. Praż przez 15 sekund. Następnie dodaj przyprawy w proszku oraz cukier. Zdeglasuj bulionem drobiowym, passatą, Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli oraz octem winnym. Zagotuj. Dodaj kurczaka i gotuj przez 15 minut. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij kurczaka i drobno posiekaj. Jeśli mięso będzie zbyt suche, podlej je bulionem.
Sos jogurtowy: Czosnek i imbir posiekaj. Wymieszaj z jogurtem, bulionem i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
Samosy: Rozłóż płat ciasta filo, posmaruj go rozpuszczonym masłem klarowanym i przykryj drugim płatem ciasta. Potnij ciasto wzdłuż węższego boku na paski szerokości 3 palców. Po krótszej stronie każdego paska nałóż porcję farszu i zawijaj naprzemiennie tak, by powstał trójkąt. Smaż samosy, aż się zrumienią.
Sposób podania: Gotowe samosy podawaj z dipem jogurtowym w osobnej miseczce.
Tip
ID przepisu: F1009
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej