

Sałatka ryżowa z jagnięciną i tajską bazylią
Nowa gwiazda wśród sałatek: pikantna, inspirowana tajską kuchnią sałatka ryżowa zaintryguje twoich gości połączeniem pysznej jagnięciny i warzyw z bogatym, słodkim i pikantnym dressingiem z Sosem sojowym Kikkoman.
Składniki
Sałatka:
Dressing:
Przygotowanie
Krok 1
Ryż opłucz, a następnie gotuj w podwójnej ilości osolonej wody przez 10-15 minut. Po ugotowaniu przepłucz w zimnej wodzie i odstaw.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i imbir. Smaż przez około 2 minuty, aż zaczną wydzielać aromat.
Krok 3
Na patelnię dodaj mielone mięso i smaż przez około 8 minut, aż się zrumieni i będzie gotowe. Dopraw do smaku Sosem sojowym Kikkoman.
Krok 4
W dużej misce wymieszaj ugotowany ryż, jagnięcinę, czerwoną paprykę, ogórka, marchewkę i liście tajskiej bazylii.
Krok 5
W małej misce wymieszaj na dressing Sos sojowy Kikkoman, sos rybny, ocet ryżowy, miód i srirachę. Dodaj mieszankę ryżu i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Podawaj na dużym półmisku lub na osobnych talerzach.
Wskazówka
Aby uzyskać porcje równej wielkości, nakładaj mięso osobno do każdej porcji sałatki.
ID przepisu: F1058
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej