Sałatka gruszkowa z winem, zieloną fasolką i tofu
Sałatka gruszkowa z winem, zieloną fasolką i tofu

Sałatka gruszkowa z winem, zieloną fasolką i tofu

Czas ogółem 1 godz. 10 min
30 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania

Sos sojowy Kikkoman idealnie sprawdza się przy glazurowaniu tofu. Czosnek i imbir balansują całość, a gruszki w winie dodają wyrafinowania. Edamame zapewnia żywy, zielony akcent kolorystyczny i zdrową dawkę roślinnego białka.

Składniki

10 porcj(e/i)

Do sałatki:

240 g
cebuli, pokrojonej w cienkie łódeczki
50 ml
oleju rzepakowego
1 l
bulionu warzywnego
2 g
pieprzu
1,6 kg
ziemniaków sałatkowych, pokrojonych w kostkę (2 x 2 cm)

Glazura do tofu:

720 g
naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę (2 x 2 cm)
100 g
skrobi ziemniaczanej
100 ml
oleju rzepakowego

Sos do tofu:

50 ml
syropu z agawy lub innego słodzika
100 ml
wody
20 g
świeżego imbiru, startego
12 g
czosnku, zmiażdżonego

Dodatkowo:

1,2 kg
gruszek, obranych i pokrojonych w grube paski
100 ml
wytrawnego czerwonego wina
40 ml
syropu z agawy
800 g
zielonej fasolki (może być mrożona)
800 g
edamame, łuskanego
80 g
liści szczawiu czerwonożyłkowego (alternatywnie: liście pietruszki), posiekanych
Alergeny:
Zboża zawierające gluten, Soja i produkty pochodne, Dwutlenek siarki i siarczyny
Całkowita waga na porcję:
448 g
Waga na składnik:
  • 300 g sałatki
  • 70 g tofu
  • 70 g gruszki
  • 8 g przybrania

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę smaż na oleju na dużej patelni przez 5 minut, aż się zezłoci. Dodaj bulion warzywny, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i pieprz.

Krok 2

Do cebuli dodaj ziemniaki i gotuj przez 25 minut.

Krok 3

Tofu włóż do woreczka ze skrobią ziemniaczaną i potrząśnij, aby równomiernie się pokryło.

Krok 4

Rozgrzej olej na patelni. Dodaj tofu i smaż przez około 10 minut z każdej strony, aż do uzyskania lekko złotego koloru. Przełóż tofu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i poczekaj, aż odsączy się z nadmiaru tłuszczu.

Krok 5

Przygotuj sos do tofu. Wlej do szklanki Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, syrop z agawy, wodę, starty imbir i zmiażdżony czosnek. Dobrze wymieszaj.

Krok 6

Po usmażeniu tofu, wlej sos na patelnię i doprowadź do wrzenia. Dodaj tofu i mieszaj, aż całkowicie pokryje się glazurą. Smaż przez około 10 minut.

Krok 7

Umieść gruszki w małym rondlu. Dodaj wino i syrop z agawy i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Krok 8

Umyj i oczyść zieloną fasolkę. Dodaj ją na patelnię razem z edamame i ziemniakami. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Krok 9

Podawaj warzywa na talerzu z glazurowanym tofu i gruszkami w winie. Udekoruj posiekanymi liśćmi szczawiu.

Wskazówka:

W tym przepisie możesz zastąpić ziemniaki batatami, a zieloną fasolkę groszkiem cukrowym.

ID przepisu: F1088

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.