

Sałatka gruszkowa z winem, zieloną fasolką i tofu
Sos sojowy Kikkoman idealnie sprawdza się przy glazurowaniu tofu. Czosnek i imbir balansują całość, a gruszki w winie dodają wyrafinowania. Edamame zapewnia żywy, zielony akcent kolorystyczny i zdrową dawkę roślinnego białka.
Składniki
Do sałatki:
Glazura do tofu:
Sos do tofu:
Dodatkowo:
- 300 g sałatki
- 70 g tofu
- 70 g gruszki
- 8 g przybrania
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę smaż na oleju na dużej patelni przez 5 minut, aż się zezłoci. Dodaj bulion warzywny, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i pieprz.
Krok 2
Do cebuli dodaj ziemniaki i gotuj przez 25 minut.
Krok 3
Tofu włóż do woreczka ze skrobią ziemniaczaną i potrząśnij, aby równomiernie się pokryło.
Krok 4
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj tofu i smaż przez około 10 minut z każdej strony, aż do uzyskania lekko złotego koloru. Przełóż tofu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i poczekaj, aż odsączy się z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
Przygotuj sos do tofu. Wlej do szklanki Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, syrop z agawy, wodę, starty imbir i zmiażdżony czosnek. Dobrze wymieszaj.
Krok 6
Po usmażeniu tofu, wlej sos na patelnię i doprowadź do wrzenia. Dodaj tofu i mieszaj, aż całkowicie pokryje się glazurą. Smaż przez około 10 minut.
Krok 7
Umieść gruszki w małym rondlu. Dodaj wino i syrop z agawy i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 8
Umyj i oczyść zieloną fasolkę. Dodaj ją na patelnię razem z edamame i ziemniakami. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 9
Podawaj warzywa na talerzu z glazurowanym tofu i gruszkami w winie. Udekoruj posiekanymi liśćmi szczawiu.
Wskazówka:
W tym przepisie możesz zastąpić ziemniaki batatami, a zieloną fasolkę groszkiem cukrowym.
ID przepisu: F1088
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej