

Ryż kalafiorowy w kokosowym sosie curry
Danie o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości smaku. Ryż kalafiorowy w kremowym, kokosowym sosie curry najlepiej smakuje na zimno. Specjalnego aromatu dodaje mu harmonijny duet Sosu sojowego Kikkoman i Sosu Poke Kikkoman, a także curry i kurkuma.
Składniki
Ryż kalafiorowy:
Przybranie:
Ryż kalafiorowy w sosie ok. 220 g - Przybranie ok. 3,5 g
Przygotowanie
Krok 1
Posiekaj różyczki kalafiora w malakserze, aż upodobnią się do ziaren ryżu.
Krok 2
Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu w dużej patelni lub woku. Dodaj czosnek i imbir i smaż przez 1-2 minuty, aż zaczną wydzielać aromat.
Krok 3
Dodaj ryż kalafiorowy i dobrze wymieszaj. Wlej mleczko kokosowe, Sos sojowy Kikkoman i Sos Poke Kikkoman. Dopraw curry i kurkumą.
Krok 4
Gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kalafior zmięknie. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Podawaj na zimno w głębokich talerzach, z przybraniem z porwanych ziół i chrupiących plasterków czosnku.
Wskazówka:
Jeśli wrzucisz do malaksera za dużo kalafiora na raz, nie posieka się równomiernie. Lepiej robić to partiami.
ID przepisu: F1060
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej