

Risoni z selerem i gorgonzolą z sałatką z radicchio
Z pysznego połączenia risoni z selerem i gorgonzolą powstaje prawdziwie odświętny posiłek. Całości dopełnia sałatka z radicchio i gruszki z pikantnym dressingiem na bazie Sosu sojowego Kikkoman.
Składniki
Na risoni:
Na sałatkę:
- Makaron risoni ok. 300 g
- Sałatka ok. 80 g
Przygotowanie
Krok 1
Szalotkę i selera podsmażaj na średnim ogniu w rondlu z masłem przez 2-3 minuty. Dodaj risoni i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Zdeglasuj białym winem i zredukuj o połowę. Wlej bulion warzywny i gotuj przez około 12 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i powoli wmieszaj gorgonzolę, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 2
Rozpuść masło w rondlu i podsmażaj gruszkę przez około 2 minuty. Dodaj miód i lekko karmelizuj gruszkę przez 1-2 minuty. Zdeglasuj Sosem sojowym Kikkoman i doprowadź do wrzenia. Dodaj radicchio i orzechy włoskie. Pozwól liściom sałaty lekko zwiędnąć.
Krok 3
Podziel risoni na cztery porcje, na wierzch nałóż sałatkę i podawaj.
Wskazówka:
Do tego dania pasuje również ryż do risotto.
ID przepisu: F1068
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej