Pstrąg w tempurze z ananasem i liczi
Pstrąg w tempurze z ananasem i liczi

Pstrąg w tempurze z ananasem i liczi

Czas ogółem25 min
20 minCzas przygotowania
5 minCzas gotowania
15 minCzas marynowania

Wytrawne i owocowe, owocowe i wytrawne - te rybne szaszłyki mają w sobie wszystko! Swoją rozkoszną chrupkość zawdzięczają Panko Kikkoman. Pikantny, owocowy sos, w którym skąpane są ananas i liczi, powstaje z udziałem Sosu Poke Kikkoman.

Składniki

10 porcj(e/i)

Ryba:

1 ½ kg
filetu z pstrąga tęczowego bez skóry, pokrojonego w paski w kształcie paluszków
180 g
tempury
5 g
soli
200 ml
zimnej wody
olej do smażenia

Dodatki:

200 g
ugotowanej komosy ryżowej
1 kg
ugotowanego ryżu basmati
500 g
ananasa z puszki, z grubsza posiekanego
500 g
liczi z puszki, pokrojonych w ćwiartki
200 g
ogórka, oczyszczonego z nasion i pokrojonego w półksiężyce
100 g
kiełków fasoli mung
10 g
posiekanej świeżej kolendry
10 
ćwiartek cytryny
20 g
sezamu
Alergeny:
Ryby, gluten, soja, sezam
Całkowita waga na porcję:
430 g
Waga na składnik:
Ryba (2 szaszłyki po - 75 g każdy), ok. - 150 g, Ryż + komosa ryżowa, ok. - 120 g, Owoce i warzywa, ok. - 130 g, Dodatki, ok. - 30 g

Przygotowanie

Krok 1

Umieść paski pstrąga w misce i marynuj w Sosie Poke Kikkoman przez 5 minut. Zamarynowane paski nadziej na patyczki do szaszłyków, tworząc zygzak.

Krok 2

Wymieszaj tempurę, sól i zimną wodę na gładkie ciasto. Zanurz szaszłyki rybne w tej mieszance, a następnie obtocz w Panko Kikkoman. Smaż na gorącym oleju w temperaturze 175 °C przez 5 minut, aż się zezłocą.

Krok 3

Wymieszaj komosę ryżową z ryżem i podziel na miski. Nałóż ananasa, liczi, ogórka i kiełki. Na wierzchu ułóż szaszłyki rybne i skrop Sosem Poke Kikkoman. Podawaj z przybraniem z kolendry, ćwiartek cytryny i sezamu.

Wskazówka:

Najlepszy efekt daje pokrojenie filetów wzdłuż na pół. W ten sposób otrzymasz jeden pasek ryby na jeden patyczek do szaszłyka. Tempurę możesz doprawić przyprawami według własnego uznania.

ID przepisu: F1046

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Odkryj więcej

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.