

Pljeskavica z salsą paprykową w bułce maślanej
Pyszny burger, który łączy smaki Bałkanów i Azji. Smakowita pljeskavica zastępuje zwykły kotlet, a całość dopełnia paprykowa salsa i słono-pikantny akcent Sosu z chili do kimchi Kikkoman.
Składniki
Pljeskavica:
Salsa:
Bułki:
Bułka burgerowa, ok. - 85 g, (łącznie z masłem) Kotlet, ok. - 160 g, Salsa, ok. - 100 g
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj cebulę, czosnek, mielone mięso, paprykę w proszku i proszek do pieczenia na gładką masę i uformuj 190 g kotletów burgerowych. Smaż lub grilluj z obu stron na gorącym oleju słonecznikowym przez ok. 4 minuty.
Krok 2
Wymieszaj paprykę, Sos z chili do kimchi Kikkoman, cebulę i kolendrę.
Krok 3
Przekrój bułki na pół i smaż na maśle wnętrzem do dołu przez 3 minuty na średnim ogniu.
Krok 4
Posmaruj bułki salsą. Nałóż kotlety i przykryj drugą połówką bułki. Podawaj.
Wskazówka:
Uformowane kotlety możesz zamrozić, najlepiej umieszczając pomiędzy nimi arkusz papieru do pieczenia.
ID przepisu: F1041
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej