Pljeskavica z salsą paprykową w bułce maślanej
Pljeskavica z salsą paprykową w bułce maślanej

Pljeskavica z salsą paprykową w bułce maślanej

Czas ogółem19 min
12 minCzas przygotowania
7 minCzas gotowania

Pyszny burger, który łączy smaki Bałkanów i Azji. Smakowita pljeskavica zastępuje zwykły kotlet, a całość dopełnia paprykowa salsa i słono-pikantny akcent Sosu z chili do kimchi Kikkoman.

Składniki

10 porcj(e/i)

Pljeskavica:

200 g
drobno posiekanej białej cebuli
30 g
drobno posiekanego czosnku
1 kg
mielonej wołowiny
800 g
mielonej jagnięciny
20 g
słodkiej papryki w proszku
10 g
proszku do pieczenia
100 ml
oleju słonecznikowego
20 g
soli

Salsa:

250 g
drobno pokrojonej czerwonej papryki
250 g
drobno pokrojonej żółtej papryki
250 g
drobno pokrojonej zielonej papryki
150 g
drobno posiekanej czerwonej cebuli
2 g
świeżej, drobno posiekanej kolendry

Bułki:

10 
bułek burgerowych, każda po 75 g
150 ml
masła
Alergeny:
mleko, gluten, ryby, soja, jaja
Całkowita waga na porcję:
345 g
Waga na składnik:

Bułka burgerowa, ok. - 85 g, (łącznie z masłem) Kotlet, ok. - 160 g, Salsa, ok. - 100 g

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj cebulę, czosnek, mielone mięso, paprykę w proszku i proszek do pieczenia na gładką masę i uformuj 190 g kotletów burgerowych. Smaż lub grilluj z obu stron na gorącym oleju słonecznikowym przez ok. 4 minuty.

Krok 2

Wymieszaj paprykę, Sos z chili do kimchi Kikkoman, cebulę i kolendrę.

Krok 3

Przekrój bułki na pół i smaż na maśle wnętrzem do dołu przez 3 minuty na średnim ogniu.

Krok 4

Posmaruj bułki salsą. Nałóż kotlety i przykryj drugą połówką bułki. Podawaj.

Wskazówka:

Uformowane kotlety możesz zamrozić, najlepiej umieszczając pomiędzy nimi arkusz papieru do pieczenia.

ID przepisu: F1041

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.