Piwna golonka teriyaki z udonem
Piwna golonka teriyaki z udonem

Piwna golonka teriyaki z udonem

Czas ogółem135 min
45 minCzas przygotowania
45 minCzas gotowania
45 minCzas gotowania

Bawarski klasyk zinterpretowany na nowo jako danie z woka w stylu japońskim. Kto by pomyślał, że golonka wieprzowa i Sos sojowy Kikkoman są dla siebie stworzone.

Składniki

10 porcj(e/i)

Golonka:

2 kg
golonki wieprzowej (820 g masy netto po ugotowaniu i bez kości)
10 g
ziaren pieprzu
2 g
liści laurowych

Sos:

150 g
posiekanej szalotki
15 g
posiekanego czosnku
25 g
posiekanego imbiru
50 ml
oleju rzepakowego
1 ¼ l
ciemnego piwa
25 g
miodu
300 g
mrożonego edamame
500 g
czerwonej papryki pokrojonej w paski
100 g
masła w płatkach
60 g
mąki kukurydzianej
160 ml
wody

Dodatkowo:

2 kg
makaronu udon
20 g
sezamu
Alergeny:
Laktoza, sezam, soja, gluten
Całkowita waga na porcję:
450 g
Waga na składnik:
Makaron udon, ok. - 200 g, Mięso, ok. - 80 g, Warzywa, ok. - 70 g, Sos, ok. - 100 g, Sezam, ok. - 2 g jako przybranie

Przygotowanie

Krok 1

Gotuj golonkę w szybkowarze z wodą, pieprzem i liśćmi laurowymi przez 45 minut, aż zmięknie. Usuń kość i poszatkuj mięso. Odstaw.

Krok 2

Podsmażaj szalotkę, czosnek i imbir przez 1 minutę na połowie oleju rzepakowego. Zdeglasuj piwem i Sosem sojowym Kikkoman. Dodaj miód i redukuj sos do jednego litra na średnim ogniu przez ok. 45 minut.

Krok 3

Podsmażaj czerwoną paprykę i edamame w oleju pozostałym na patelni przez ok. 5 minut.

Krok 4

Do sosu dodaj masło. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą i użyj jej do zagęszczenia sosu. Zmniejsz ogień, dodaj warzywa i mięso. Trzymaj na ogniu, żeby sos pozostał ciepły.

Krok 5

Gotuj makaron udon w osolonym wrzątku przez ok. 1 minutę. Podgrzej porcje udonu z mięsem, warzywami i sosem w małym garnku. Podawaj udekorowane sezamem.

Wskazówka:

Jeśli chcesz przechować makaron udon na później, po ugotowaniu wymieszaj go z olejem, aby zapobiec sklejaniu. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Golonkę przygotuj, póki jest ciepła, aby mięso łatwiej oddzieliło się od kości.

ID przepisu: F1029

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.