

Piwna golonka teriyaki z udonem
Bawarski klasyk zinterpretowany na nowo jako danie z woka w stylu japońskim. Kto by pomyślał, że golonka wieprzowa i Sos sojowy Kikkoman są dla siebie stworzone.
Składniki
Golonka:
Sos:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1
Gotuj golonkę w szybkowarze z wodą, pieprzem i liśćmi laurowymi przez 45 minut, aż zmięknie. Usuń kość i poszatkuj mięso. Odstaw.
Krok 2
Podsmażaj szalotkę, czosnek i imbir przez 1 minutę na połowie oleju rzepakowego. Zdeglasuj piwem i Sosem sojowym Kikkoman. Dodaj miód i redukuj sos do jednego litra na średnim ogniu przez ok. 45 minut.
Krok 3
Podsmażaj czerwoną paprykę i edamame w oleju pozostałym na patelni przez ok. 5 minut.
Krok 4
Do sosu dodaj masło. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą i użyj jej do zagęszczenia sosu. Zmniejsz ogień, dodaj warzywa i mięso. Trzymaj na ogniu, żeby sos pozostał ciepły.
Krok 5
Gotuj makaron udon w osolonym wrzątku przez ok. 1 minutę. Podgrzej porcje udonu z mięsem, warzywami i sosem w małym garnku. Podawaj udekorowane sezamem.
Wskazówka:
Jeśli chcesz przechować makaron udon na później, po ugotowaniu wymieszaj go z olejem, aby zapobiec sklejaniu. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Golonkę przygotuj, póki jest ciepła, aby mięso łatwiej oddzieliło się od kości.
ID przepisu: F1029
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej