Pikantny popcorn z kurczaka
Pikantny popcorn z kurczaka

Pikantny popcorn z kurczaka

Czas ogółem90 min

Szybka, pyszna i chrupiąca przekąska: kawałki kurczaka z aromatycznymi przyprawami i smażoną tajską bazylią, podkręcone na słodko-pikantnie dzięki Marynacie Teriyaki Kikkoman.

Składniki

10 porcj(e/i)

Kurczak:

2 ½ kg
filetów z piersi kurczaka
5 
ząbków czosnku, posiekanych
2 łyżki
przecieru pomidorowego
200 ml
wina ryżowego do gotowania
1 łyżeczka
przyprawy pięciu smaków

Panierka:

500 g
skrobi ziemniaczanej
2 l
oleju do smażenia
250 g
białek jaj
300 g
bułki tartej

Przyprawy:

1 łyżeczka
pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka
czarnego pieprzu
4 łyżeczki
soli
1 łyżeczka
przyprawy pięciu smaków
2 łyżeczki
ostrej papryki
1 łyżka
białego sezamu
1 łyżka
czarnego sezamu
100 g
tajskiej bazylii

Przygotowanie

Kurczak: Kurczaka pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Wymieszaj z czosnkiem, przyprawą pięciu smaków, Marynatą Teriyaki Kikkoman, przecierem pomidorowy i winem. Marynuj przez minimum 1 godzinę.

Panierka i przyprawy: Przyprawy upraż na suchej patelni, a następnie zmiel na gładki proszek lub utłucz w moździerzu. Bazylię porwij na małe listki. Kurczaka odcedź z marynaty. Dodaj białko oraz skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Kawałki kurczaka obtocz w bułce tartej. Smaż, aż kurczak się zezłoci. Bazylię usmaż na końcu tak, żeby była chrupiąca. 

Sposób podania: Kurczaka posyp przyprawami i bazylią.

Tip

ID przepisu: F1008

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.