Pikantne szpecle serowe
Pikantne szpecle serowe

Pikantne szpecle serowe

Czas ogółem27 min
10 minCzas przygotowania
17 minCzas gotowania

Serowe szpecle z azjatyckim twistem: swój charakterystyczny smak zawdzięczają nie tylko sambal oelek i grzybom shiitake, lecz także Marynacie Teriyaki Kikkoman.

Składniki

10 porcj(e/i)

Szpecle:

1,6 kg
gotowych szpecli z lodówki w supermarkecie (waga po ugotowaniu: 1,8 kg)

Sos serowy:

160 g
cebuli pokrojonej w paski
20 g
posiekanego czosnku
240 g
grzybów shiitake pokrojonych w paski
160 g
klarowanego masła
80 g
mąki pszennej typu 405
1,2 l
pełnego mleka
240 g
startego cheddara
40 g
sambal oelek

Dodatkowo:

10 g
smażonej cebuli
5 g
posiekanego szczypiorku
Alergeny:
jaja, gluten, soja, mleko, siarczyny
Całkowita waga na porcję:
350 g
Waga na składnik:

Szpecle, ok. - 180 g, Sos, ok. - 170 g

Przygotowanie

Krok 1

Ugotuj szpecle zgodnie z instrukcją na opakowaniu i trzymaj je w cieple.

Krok 2

Podsmażaj cebulę, czosnek i grzyby na klarowanym maśle, aż się zeszklą. Przecedź przez sito i zbierz masło. Umieść masło z powrotem w rondlu i wmieszaj mąkę. Wmieszaj zimne mleko na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia, uważając, aby mleko się nie przypaliło. Dodaj Marynatę Teriyaki Kikkoman, ser i sambal oelek. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Krok 3

Podawaj szpecle na głębokich talerzach, polane sosem i posypane smażoną cebulą i szczypiorkiem.

Wskazówka:

Polej szpecle odrobiną oliwy, aby zapobiec ich sklejaniu się i ułatwić przechowywanie.

ID przepisu: F1048

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.