

Pikantne szpecle serowe
Serowe szpecle z azjatyckim twistem: swój charakterystyczny smak zawdzięczają nie tylko sambal oelek i grzybom shiitake, lecz także Marynacie Teriyaki Kikkoman.
Składniki
Szpecle:
Sos serowy:
Dodatkowo:
Szpecle, ok. - 180 g, Sos, ok. - 170 g
Przygotowanie
Krok 1
Ugotuj szpecle zgodnie z instrukcją na opakowaniu i trzymaj je w cieple.
Krok 2
Podsmażaj cebulę, czosnek i grzyby na klarowanym maśle, aż się zeszklą. Przecedź przez sito i zbierz masło. Umieść masło z powrotem w rondlu i wmieszaj mąkę. Wmieszaj zimne mleko na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia, uważając, aby mleko się nie przypaliło. Dodaj Marynatę Teriyaki Kikkoman, ser i sambal oelek. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 3
Podawaj szpecle na głębokich talerzach, polane sosem i posypane smażoną cebulą i szczypiorkiem.
Wskazówka:
Polej szpecle odrobiną oliwy, aby zapobiec ich sklejaniu się i ułatwić przechowywanie.
ID przepisu: F1048
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej