Pieczone marchewki z sałatką z grejpfruta i fety
Pieczone marchewki z sałatką z grejpfruta i fety

Pieczone marchewki z sałatką z grejpfruta i fety

Czas ogółem70 min
15 minCzas przygotowania
55 minCzas gotowania

Pomysłowe danie wegetariańskie, które zrobi wrażenie nawet na fanach mięsa: pieczone marchewki z czosnkowym puree ziemniaczanym i świeżą sałatką z grejpfruta i fety. Sos sojowy Kikkoman dodaje pikantnego aromatu zarówno marchewkom, jak i sałatce.

Składniki

10 porcj(e/i)

Na marchewkę:

1 ½ kg
kolorowych marchewek, umytych, z przyciętymi wierzchołkami
300 g
cebuli, pokrojonej w plasterki
100 g
masła
5 
świeżych liści laurowych
2 
gwiazdki anyżu
2 
gałązki tymianku, umyte
50 g
miodu
500 ml
bulionu warzywnego

Na purée ziemniaczane:

1 ½ kg
mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
10 
ząbków czosnku, obranych
500 ml
mleka
100 g
masła
5 g
soli
3 g
gałki muszkatołowej

Na sałatkę:

30 g
miodu
30 ml
oliwy z oliwek
300 g
grejpfruta, podzielonego na cząstki
300 g
fety, pokrojonej w kostkę
100 g
sałaty frisée, gotowej do podania
20 g
trybuli
100 g
orzechów makadamia, prażonych i solonych
Alergeny:
Soja, mleko, orzechy, seler, gluten
Całkowita waga na porcję:
400 g
Waga na składnik:
  • Purée ziemniaczane ok. 180 g
  • Pieczone marchewki ok. 130 g
  • Sałatka z grejpfrutem i fetą ok. 90 g

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj marchewkę. Przytnij zielone wierzchołki do ok. 5 cm. Umieść cebulę i marchewki na blasze do pieczenia z masłem, liśćmi laurowymi, anyżem, tymiankiem i miodem. Piecz w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 220 °C przez 10-15 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj bulion warzywny i Sos sojowy Kikkoman i piecz przez około 10 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości marchewek.

Krok 2

Przygotuj purée. Ziemniaki i czosnek gotuj w rondlu na średnim ogniu w dużej ilości osolonej wody przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Odcedź i przeciśnij wszystko przez praskę, gdy ziemniaki będą jeszcze gorące. Doprowadź mleko i masło do wrzenia i dodaj do purée. Dopraw solą i gałką muszkatołową do smaku.

Krok 3

Przygotuj dressing z Sosu sojowego Kikkoman, miodu i oleju. Wymieszaj grejpfruta, fetę, sałatę frisée, trybulę i orzechy makadamia w misce. Wymieszaj z dressingiem.

Krok 4

Nałóż purée ziemniaczano-czosnkowe na środek każdego talerza. Na wierzch nałóż marchewki. Zwieńcz sałatką i podawaj.

Wskazówka:

Możesz lekko zagęścić soki spod pieczonej marchewki, aby uzyskać sos.

ID przepisu: F1069

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.