

Pieczone marchewki z sałatką z grejpfruta i fety
Pomysłowe danie wegetariańskie, które zrobi wrażenie nawet na fanach mięsa: pieczone marchewki z czosnkowym puree ziemniaczanym i świeżą sałatką z grejpfruta i fety. Sos sojowy Kikkoman dodaje pikantnego aromatu zarówno marchewkom, jak i sałatce.
Składniki
Na marchewkę:
Na purée ziemniaczane:
Na sałatkę:
- Purée ziemniaczane ok. 180 g
- Pieczone marchewki ok. 130 g
- Sałatka z grejpfrutem i fetą ok. 90 g
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj marchewkę. Przytnij zielone wierzchołki do ok. 5 cm. Umieść cebulę i marchewki na blasze do pieczenia z masłem, liśćmi laurowymi, anyżem, tymiankiem i miodem. Piecz w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 220 °C przez 10-15 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj bulion warzywny i Sos sojowy Kikkoman i piecz przez około 10 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości marchewek.
Krok 2
Przygotuj purée. Ziemniaki i czosnek gotuj w rondlu na średnim ogniu w dużej ilości osolonej wody przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Odcedź i przeciśnij wszystko przez praskę, gdy ziemniaki będą jeszcze gorące. Doprowadź mleko i masło do wrzenia i dodaj do purée. Dopraw solą i gałką muszkatołową do smaku.
Krok 3
Przygotuj dressing z Sosu sojowego Kikkoman, miodu i oleju. Wymieszaj grejpfruta, fetę, sałatę frisée, trybulę i orzechy makadamia w misce. Wymieszaj z dressingiem.
Krok 4
Nałóż purée ziemniaczano-czosnkowe na środek każdego talerza. Na wierzch nałóż marchewki. Zwieńcz sałatką i podawaj.
Wskazówka:
Możesz lekko zagęścić soki spod pieczonej marchewki, aby uzyskać sos.
ID przepisu: F1069
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej