Peka z ośmiornicą
Peka z ośmiornicą

Peka z ośmiornicą

Czas ogółem55 min
5 minCzas przygotowania
40-50 minCzas gotowania

W wersji tradycyjnej to bałkańskie danie składa się z gulaszu z mięsem i warzywami. W naszej wersji zyskuje pikantny azjatycki akcent dzięki ośmiorniczkom i Sosowi z chili do kimchi Kikkoman.

Składniki

10 porcj(e/i)

Peka:

1 kg
ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę (ok. 2 x 2 cm)
500 g
marchewek, obranych i pokrojonych w kostkę (ok. 2 x 2 cm)
300 g
pokrojonej w kostkę białej cebuli
30 g
drobno posiekanego czosnku
1 ½ kg
ośmiorniczek
500 ml
wody
150 g
soku z cytryny
150 g
oliwy z oliwek
15 g
świeżo zerwanego rozmarynu
Alergeny:
ryby, soja, mięczaki
Całkowita waga na porcję:
405 g
Waga na składnik:

Składniki (warzywa, ośmiornica itp.), ok. - 220 g, Płyn, ok. - 185 g

Przygotowanie

Krok 1

Przełóż ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek do dużego żaroodpornego naczynia (głęboka blacha do pieczenia 1/1). Ułóż ośmiorniczki na warzywach.

Krok 2

Wymieszaj Sos z chili do kimchi Kikkoman z wodą, sokiem z cytryny i oliwą. Polej warzywa. Posyp rozmarynem. Przykryj blachę papierem do pieczenia i folią aluminiową. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 40-50 minut.

Krok 3

Podawaj w głębokich talerzach.

Wskazówka:

Aby uzyskać porcje równej wielkości, po ugotowaniu oddziel nadzienie od płynu i nakładaj po sobie.

ID przepisu: F1040

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.