

Peka z ośmiornicą
W wersji tradycyjnej to bałkańskie danie składa się z gulaszu z mięsem i warzywami. W naszej wersji zyskuje pikantny azjatycki akcent dzięki ośmiorniczkom i Sosowi z chili do kimchi Kikkoman.
Składniki
Peka:
Składniki (warzywa, ośmiornica itp.), ok. - 220 g, Płyn, ok. - 185 g
Przygotowanie
Krok 1
Przełóż ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek do dużego żaroodpornego naczynia (głęboka blacha do pieczenia 1/1). Ułóż ośmiorniczki na warzywach.
Krok 2
Wymieszaj Sos z chili do kimchi Kikkoman z wodą, sokiem z cytryny i oliwą. Polej warzywa. Posyp rozmarynem. Przykryj blachę papierem do pieczenia i folią aluminiową. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 40-50 minut.
Krok 3
Podawaj w głębokich talerzach.
Wskazówka:
Aby uzyskać porcje równej wielkości, po ugotowaniu oddziel nadzienie od płynu i nakładaj po sobie.
ID przepisu: F1040
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej