Pakory z batatów z dipem sezamowym tamari
Pakory z batatów z dipem sezamowym tamari

Pakory z batatów z dipem sezamowym tamari

Czas ogółem20 min

Chrupiące warzywa w cieście curry to prawdziwy klasyk indyjskiego street foodu. Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman i mąka z ciecierzycy gwarantują, że pakory z tego przepisu są odpowiednie również dla osób z nietolerancją glutenu.

Składniki

10 porcj(e/i)

Warzywa:

600 g
batatów
600 g
marchewki
600 g
białej cebuli
300 g
szpinaku

Surowe ciasto:

1,1 kg
mąki z ciecierzycy
1 l
wody
4 łyżki
curry w proszku
5 
szczypt soli

Sos:

100 ml
octu ryżowego
50 g
czosnku, drobno posiekanego
10 g
czerwonego chili, drobno posiekanego
1 
kawałek imbiru
2 łyżki
oleju sezamowego
2 ½ g
białego sezamu, prażonego

Do smażenia:

6 l
oleju

Przygotowanie

Warzywa: Warzywa obierz i pokrój w cienkie słupki o długości 8 cm.

Ciasto: Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z curry w proszku i solą. Dodaj wodę i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Dip: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Smażenie: Rozgrzej olej do 180°C. Warzywa wymieszaj z ciastem. Uformuj kulki wielkości piłki golfowej i smaż partiami na głębokim oleju przez ok. 3 minuty, aż się zrumienią.

Sposób podania: Gotowe pakory podawaj z dipem w osobnej miseczce.

Tip

ID przepisu: F1017

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.