Pad Kra Pao, czyli wołowina po tajsku z orzeszkami i tajską bazylią
Pad Kra Pao, czyli wołowina po tajsku z orzeszkami i tajską bazylią

Pad Kra Pao, czyli wołowina po tajsku z orzeszkami i tajską bazylią

Czas ogółem20 min

Żadne uliczne stoisko z jedzeniem w Tajlandii nie obędzie się bez Pad Kra Pao. Ta soczysta bomba umami to prawdziwe “jedzenie na pocieszenie”, które w dodatku błyskawicznie się przyrządza. Dzięki Bezglutenowemu sosowi sojowemu Kikkoman każdy może poznać smak tego klasyka street foodu.

Składniki

10 porcj(e/i)

Sos:

300 ml
sosu ostrygowego
100 ml
sosu rybnego
100 ml
soku z limonki
150 g
cukru palmowego, pokruszonego
800 ml
bulionu wołowego (bezglutenowego)
30 g
skrobi kukurydzianej

Pad Kra Pao:

2 kg
mielonej wołowiny
400 g
szalotki
30 g
czosnku
600 g
czerwonej papryki
100 ml
oleju arachidowego

Do podania:

4 łyżeczki
świeżej kolendry, posiekanej
4 łyżeczki
świeżego szczypiorku, posiekanego
1 
pęczek tajskiej bazylii, posiekanej
50 g
solonych orzeszków ziemnych, posiekanych
1,2 kg
ugotowanego ryżu jaśminowego

Przygotowanie

Sos: Wymieszaj Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, sos ostrygowy, sos rybny, sok z limonki, cukier palmowy, bulion wołowy i skrobię kukurydzianą. Odstaw.

Pad Kra Pao: Szalotkę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju arachidowym. Paprykę pokrój w paski, dodaj na patelnię i smaż przez 2 minuty. Dodaj mielone mięso wołowe i smaż, aż będzie chrupiące. Zamieszaj ponownie sos i wlej go na patelnię. Gotuj przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje.

Sposób podania: Wołowinę posyp kolendrą, szczypiorkiem, tajską bazylią i orzeszkami ziemnymi. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Tip

ID przepisu: F1025

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.