Omlet omusoba z krewetkami i grzybami
Omlet omusoba z krewetkami i grzybami

Omlet omusoba z krewetkami i grzybami

Czas ogółem20 min

“Jedzenie na pocieszenie” po japońsku:

omlet wypełniony smażonym makaronem soba, krewetkami i grzybami shimeji, tradycyjnie serwowany w barach izakaya. Dodatek imbiru, nori, majonezu Kewpie i domowego sosu Okonomiyaki składa się na doskonały efekt końcowy.

Składniki

10 porcj(e/i)

Omlet:

20 
jajek
40 g
cukru
7 g
bulionu dashi instant
3 łyżki
oleju do smażenia

Farsz:

30 g
czosnku
1,2 kg
ugotowanego makaronu soba
1 kg
surowych krewetek królewskich, oczyszczonych
200 g
szalotki
300 g
grzybów shimeji
4 łyżki
oleju do smażenia

Sos Okonomiyaki:

30 g
brązowego cukru
10 łyżki
ketchupu
10 łyżki
miodu
2 łyżki
sosu Worchestershire

Do podania:

10 łyżeczki
szczypiorku, posiekanego
10 łyżki
majonezu Kewpie
1 g
suszonych wodorostów nori, drobno posiekanych
5 g
katsuobushi (płatków bonito)
200 g
marynowanego czerwonego imbiru

Przygotowanie

Omlet: Jajka rozbij, ubij z cukrem i dashi. Omlety usmaż na oleju.  

Farsz: Czosnek drobno posiekaj. Szalotkę pokrój w plasterki. Grzyby oczyść. Smaż wszystko na oleju na złoty kolor. Dodaj krewetki i smaż przez 1 minutę. Dodaj ugotowany makaron soba. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i smaż przez kolejną minutę.

Sos Okonomiyaki: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Sposób podania: Za pomocą łyżki nałóż farsz na dolną połowę omleta i złóż go w półksiężyc.

Udekoruj majonezem Kewpie, sosem Okonomiyaki, szczypiorkiem, płatkami bonito i nori. Podawaj z marynowanym imbirem.

Tip

ID przepisu: F1016

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Odkryj więcej

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.