Musaka kimchi
Musaka kimchi

Musaka kimchi

Czas ogółem73 min
3 minCzas przygotowania
70 minCzas gotowania

Danie narodowe i klasyka każdej greckiej tawerny. Nasza musaka w wersji z kimchi wyróżnia się pikantną nutą dzięki Sosowi z chili do kimchi Kikkoman.

Składniki

10 porcj(e/i)

Farsz:

400 g
kapusty pekińskiej, posiekanej
150 ml
oleju rzepakowego
750 g
mielonej jagnięciny
750 g
mielonej wieprzowiny
300 g
passaty pomidorowej
5 g
kuminu
1,2 kg
bakłażana, pokrojonego na plastry o grubości ok. 1 cm

Sos beszamelowy:

100 g
masła
100 g
mąki pszennej typu 405
1 l
mleka
2 g
mielonej gałki muszkatołowej
5 g
soli
2 g
mielonego pieprzu

Przybranie:

10 g
posiekanej kolendry
Alergeny:
Laktoza, gluten, ryby, soja
Całkowita waga na porcję:
320 g

Przygotowanie

Krok 1

Podsmaż kapustę pekińską razem z mięsem w 50 ml oleju rzepakowego. Dodaj Sos z chili do kimchi Kikkoman, passatę i kminek. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut.

Krok 2

Smaż plastry bakłażana w pozostałym oleju przez ok. 6 minut z każdej strony, aż się zezłocą, a następnie odsącz na papierze kuchennym.

Krok 3

Rozpuść masło w rondlu. Dodaj mąkę i smaż przez 2-3 minuty. Stopniowo dodawaj zimne mleko i mieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotuj przez ok. 5 minut. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Krok 4

Przełóż połowę usmażonych plastrów bakłażana do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem z mięsem mielonym, przykryj pozostałymi plastrami bakłażana i rozsmaruj sos beszamelowy na wierzchu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Krok 5

Podawaj porcje musaki na talerzach. Udekoruj kolendrą.

Wskazówka:

Musaka zachowa świeżość w lodówce do dwóch dni. Można ją podgrzać w piekarniku.

ID przepisu: F1035

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.