

Musaka kimchi
Danie narodowe i klasyka każdej greckiej tawerny. Nasza musaka w wersji z kimchi wyróżnia się pikantną nutą dzięki Sosowi z chili do kimchi Kikkoman.
Składniki
Farsz:
Sos beszamelowy:
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1
Podsmaż kapustę pekińską razem z mięsem w 50 ml oleju rzepakowego. Dodaj Sos z chili do kimchi Kikkoman, passatę i kminek. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Krok 2
Smaż plastry bakłażana w pozostałym oleju przez ok. 6 minut z każdej strony, aż się zezłocą, a następnie odsącz na papierze kuchennym.
Krok 3
Rozpuść masło w rondlu. Dodaj mąkę i smaż przez 2-3 minuty. Stopniowo dodawaj zimne mleko i mieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotuj przez ok. 5 minut. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 4
Przełóż połowę usmażonych plastrów bakłażana do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem z mięsem mielonym, przykryj pozostałymi plastrami bakłażana i rozsmaruj sos beszamelowy na wierzchu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
Krok 5
Podawaj porcje musaki na talerzach. Udekoruj kolendrą.
Wskazówka:
Musaka zachowa świeżość w lodówce do dwóch dni. Można ją podgrzać w piekarniku.
ID przepisu: F1035
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej