Meksykańska kukurydza z pikantnym serem
Meksykańska kukurydza z pikantnym serem

Meksykańska kukurydza z pikantnym serem

Czas ogółem45 min

Elote – grillowana kukurydza z majonezem i serem – to klasyk meksykańskiego street foodu, który na dobre zagościł wśród przepisów na modnych blogach kulinarnych na całym świecie. Kikkoman Glazura Teriyaki doda tej przekąsce jeszcze więcej wyjątkowego smaku.

Składniki

10 porcj(e/i)

Kukurydza:

10 
kolb kukurydzy

Dodatki:

500 g
majonezu
300 g
pikantnego sera cheddar, startego
100 g
świeżej kolendry, drobno posiekanej
150 g
cebuli dymki lub szczypiorku, drobno posiekanych
1 
papryczka chili, posiekana (opcjonalnie)
2 łyżki
skórki z cytryny
1 łyżeczka
papryki wędzonej
1 łyżeczka
papryki słodkiej
1 łyżeczka
mielonego kminku
1 łyżeczka
mielonej kolendry
1 łyżeczka
soli
1 łyżeczka
cukru

Przygotowanie

Kukurydza: Kukurydzę posmaruj Kikkoman Glazurą Teriyaki i zawiń w folię aluminiową. Grilluj lub piecz w piekarniku przez ok. 20-30 minut, regularnie ją obracając. 

Dodatki: Wymieszaj skórkę cytryny z papryką, kminkiem, kolendą, solą i cukrem. Dymkę i kolendrę drobno posiekaj. Odwiń kukurydzę z folii i posmaruj majonezem. Posyp tartym serem, a następnie przyprawami. 

Sposób podania: Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz posypać kukurydzę posiekaną papryczką chili.

Tip

ID przepisu: F1015

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.