Makaron soba z ragout z fenkuła
Makaron soba z ragout z fenkuła

Makaron soba z ragout z fenkuła

Czas ogółem 1 godz.
30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Połączenie czerwonego wina i Sosu sojowego Kikkoman nadaje duszonemu fenkułowi niesamowitą głębię, czyniąc go gwiazdą tego dania o cudownie bogatym smaku.

Składniki

10 porcj(e/i)

Makaron:

900 g
makaronu gryczanego
25 ml
oliwy z oliwek
2 g
świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Ragout:

400 g
orzechów nerkowca
50 ml
oleju rzepakowego
450 g
szalotki, drobno posiekanej
1 kg
fenkuła, pokrojonego w kostkę (2 x 2 cm)
350 g
pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
10 g
papryczki chili, drobno posiekanej
60 g
przecieru pomidorowego
400 ml
wegańskiego czerwonego wina
30 ml
syropu z agawy
2 g
świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przybranie:

5 g
ziół do dekoracji (np. gałązek fenkuła, kiełków grochu lub pietruszki)
Alergeny:
Zboża zawierające gluten, Soja i produkty pochodne, Orzechy, Dwutlenek siarki i siarczyny
Całkowita waga na porcję:
400 g
Waga na składnik:
  • 180 g makaronu
  • 220 g ragout

Przygotowanie

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 4 minuty w osolonej wodzie). Odcedź i przepłucz zimną wodą. Wymieszaj z oliwą, umieść z powrotem w rondlu i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Krok 2

Upraż orzechy nerkowca na suchej patelni na złoto.

Krok 3

Rozgrzej olej rzepakowy w rondlu i smaż szalotki przez 5 minut, aż będą złocistobrązowe. Następnie dodaj fenkuła i chili i smaż na średnim ogniu przez kolejne 5-10 minut, aż zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy, Sos sojowy Kikkoman, prażone orzechy nerkowca, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i syrop z agawy i smaż przez około 1 minutę. Dodaj wino, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 2 minuty. Dopraw czarnym pieprzem i wymieszaj.

Krok 4

Podawaj ragout z ugotowanym makaronem i udekoruj świeżymi ziołami.

Wskazówka:

Sos sojowy Kikkoman możesz zastąpić Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli lub Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman.

ID przepisu: F1085

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.