Mafaldine z tatarem z tuńczyka i chipotle
Mafaldine z tatarem z tuńczyka i chipotle

Mafaldine z tatarem z tuńczyka i chipotle

Czas ogółem16 min
6 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Wyjątkowe danie z makaronem, które swój sekret zawdzięcza dobrej jakości tuńczykowi: mafaldine z tatarem z tuńczyka. Sos sojowy Kikkoman podkreśla smak ryby i wydobywa złożony aromat sosu chipotle. Ten przepis odkrywa makaron na nowo.

Składniki

10 porcj(e/i)

Tatar:

500 g
świeżego tuńczyka, pokrojonego w kostkę ok. 5 x 5 mm
100 g
szalotki, drobno posiekanej
25 g
kolendry, drobno posiekanej
40 g
oliwy z oliwek extra virgin

Sos:

300 g
chipotle w sosie adobo (w puszce)
550 g
passaty pomidorowej
10 g
czosnku
100 ml
soku z limonki
10 g
nasion kminu
10 g
suszonego oregano

Makaron:

900 g
mafaldine
Alergeny:
Ryby, gluten, soja
Całkowita waga na porcję:
365 g
Waga na składnik:
Makaron ok. - 220 g, Tatar ok. - 81 g

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj tuńczyka, szalotkę i kolendrę z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman i oliwą z oliwek. Odstaw tatara w chłodne miejsce do momentu podania.

Krok 2

Zmiksuj na gładko wszystkie składniki na sos. Przelej sos do rondla i doprowadź do wrzenia.

Krok 3

Gotuj makaron przez ok. 8 minut, a następnie dodaj do sosu. Wymieszaj i gotuj przez ok. 30 sekund.

Krok 4

Podawaj makaron na talerzach. Na wierzchu nałóż tatara z tuńczyka.

Wskazówka:

Wypróbuj także wariant dania z tatarem wołowym lub smażonym kurczakiem.

ID przepisu: F1001

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Odkryj więcej

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.