Łosoś teriyaki z batatami i warzywami
Łosoś teriyaki z batatami i warzywami

Łosoś teriyaki z batatami i warzywami

Czas ogółem35 min
5 minCzas przygotowania
30 minCzas gotowania

O tym, że łosoś jest pyszny, nie trzeba nikogo przekonywać - ale ten przepis jeszcze podnosi poprzeczkę. To zasługa słodko-pikantnego aromatu Sosu do woka Kikkoman Teriyaki – i pierzynki z batatów i cukinii, na której piecze się łosoś. Coś pysznego!

Składniki

10 porcj(e/i)

Łosoś:

1 ½ kg
cukinii pokrojonej na plasterki o grubości ok. 7 mm
2 ½ kg
batatów, obranych i pokrojonych na plasterki o grubości ok. 5 mm
30 g
soli
10 g
pieprzu
150 g
oleju rzepakowego
150 g
octu balsamicznego
1 ½ kg
filetów z łososia, świeżego, bez skóry

Przybranie:

30 g
cebuli dymki, drobno pokrojonej
20 ml
soku z limonki
5 g
sezamu, białego i czarnego
Alergeny:
soja, gluten, ryby, sezam, siarczyny
Całkowita waga na porcję:
450 g
Waga na składnik:

Łosoś ok. 145 g - Warzywa ok. 300 g - Przybranie ok. 13 g

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200°C. Wymieszaj cukinię i bataty z solą, pieprzem, olejem rzepakowym i octem balsamicznym. Rozłóż warzywa na płaskiej blasze GN wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 20 minut.

Krok 2

Posmaruj łososia Sosem do woka Kikkoman Teriyaki. Umieść na warstwie warzyw i piecz przez kolejne 10 minut.

Krok 3

Podawaj łososia z warzywami na talerzach. Skrop Sosem do woka Kikkoman Teriyaki i sokiem z limonki. Udekoruj dymką i sezamem.

Wskazówka:

Zachowaj odstępy między warzywami na blasze, żeby równomiernie się upiekły.

ID przepisu: F1062

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Odkryj więcej

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.