Leczo w stylu koreańskim
Leczo w stylu koreańskim

Leczo w stylu koreańskim

Czas ogółem43 min
20 minCzas przygotowania
23 minCzas gotowania

Klasyczne wschodnioeuropejskie danie główne - leczo - sparowane z koreańskim makaronem ryżowym i dopełnione Bezglutenowym sosem Kikkoman. Zero glutenu, mnóstwo smaku.

Składniki

10 porcj(e/i)

Sos:

1 kg
piersi z kurczaka
100 ml
oleju rzepakowego
400 g
marchewki pokrojonej w półksiężyce
300 g
białej cebuli pokrojonej w półksiężyce
300 g
czerwonej papryki pokrojonej w paski
300 g
żółtej papryki pokrojonej w paski
200 g
grzybów shiitake pokrojonych w paski
30 g
posiekanego czosnku
50 g
przecieru pomidorowego
500 ml
passaty pomidorowej
100 g
brązowego cukru
5 g
mielonego czarnego pieprzu

Makaron:

800 g
makaronu ryżowego

Dodatkowo:

10 g
prażonego sezamu
20 g
posiekanej kolendry
Alergeny:
Soja, sezam
Całkowita waga na porcję:
400 g
Waga na składnik:
Makaron ryżowy, ok. - 180 g, Sos z warzywami i mięsem, ok. - 220 g

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój na kawałki 2 x 2 cm i smaż na oleju na dużej patelni przez ok. 2 minuty. Dodaj cebulę i marchewkę i smaż przez ok. 2 minuty. Dodaj cebulę, czosnek i marchewkę i smaż ok. 2 minuty. Dodaj paprykę i grzyby i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj przecier pomidorowy, passatę, Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, cukier i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

Krok 2

W międzyczasie gotuj makaron w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty, a następnie zanurz na krótko w zimnej wodzie.

Krok 3

Nałóż makaron na talerze, polej sosem i udekoruj sezamem i kolendrą.

Wskazówka:

Po ugotowaniu na krótko zanurz makaron w zimnej wodzie i skrop olejem, aby zapobiec jego sklejaniu się podczas przechowywania.

ID przepisu: F1038

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.