

Langosz z duszoną wołowiną
Langosza możesz kojarzyć jako chrupiącą przekąskę na jarmarkach bożonarodzeniowych. Ale my nie polewamy go kwaśną śmietaną i serem, lecz pikantnym sosem z mielonym mięsem, w którym wyczujesz azjatycki akcent dzięki dodatkowi Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
Składniki
Langosz:
Sos z wołowiną:
Przybranie:
Langosz smażony na głębokim tłuszczu, ok. - 110 g, Sos, ok. - 170 g, Przybranie, ok. - 20 g
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj w misce mąkę pszenną, suszone drożdże i cukier. Dodaj ciepłe mleko (35°C) i zagniataj ciasto w robocie kuchennym przez 5 minut. Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Krok 2
W międzyczasie podsmażaj cebulę, imbir i czosnek na patelni z olejem przez 2 minuty. Dodaj anyż, cynamon i mieloną wołowinę i smaż przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj wino ryżowe Shaoxing, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, przecier pomidorowy, wodę i mąkę kukurydzianą. Redukuj sos na średnim ogniu przez około 40 minut. Wyjmij anyż i laskę cynamonu.
Krok 3
Podziel ciasto na 10 równych kawałków po około 110 g każdy (około 14 cm długości, 7 cm szerokości). Dociśnij brzegi na szerokości około 1 cm. Przykryj i odstaw ciasto na kolejne 20 minut.
Krok 4
Rozgrzej olej do 175°C na patelni lub we frytownicy. Smaż ciasto przez ok. 3 minuty z każdej strony. Nałóż langosza na talerz, polej sosem z wołowiną i udekoruj ogórkiem.
Wskazówka:
Roztrzep mielone mięso trzepaczką, żeby stało się sypkie.
ID przepisu: F1037
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej