Langosz z duszoną wołowiną
Langosz z duszoną wołowiną

Langosz z duszoną wołowiną

Czas ogółem73 min
30 minCzas przygotowania
40 minCzas gotowania

Langosza możesz kojarzyć jako chrupiącą przekąskę na jarmarkach bożonarodzeniowych. Ale my nie polewamy go kwaśną śmietaną i serem, lecz pikantnym sosem z mielonym mięsem, w którym wyczujesz azjatycki akcent dzięki dodatkowi Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

Składniki

10 porcj(e/i)

Langosz:

700 g
mąki pszennej typu 550
10 g
suchych drożdży
20 g
cukru
400 ml
mleka
5 g
soli
olej do smażenia

Sos z wołowiną:

400 g
pokrojonej w kostkę białej cebuli
25 g
drobno posiekanego imbiru
25 g
drobno posiekanego czosnku
80 ml
oleju rzepakowego
1 kg
mielonej wołowiny
5 
gwiazdek anyżu
3 
laski cynamonu
250 ml
wina ryżowego Shaoxing lub sherry
100 g
przecieru pomidorowego
150 ml
wody
50 g
mąki kukurydzianej

Przybranie:

200 g
ogórka pokrojonego w półksiężyce
10 g
drobno posiekanego szczypiorku
10 g
prażonego białego sezamu
Alergeny:
soja, gluten, mleko, sezam
Całkowita waga na porcję:
300 g
Waga na składnik:

Langosz smażony na głębokim tłuszczu, ok. - 110 g, Sos, ok. - 170 g, Przybranie, ok. - 20 g

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj w misce mąkę pszenną, suszone drożdże i cukier. Dodaj ciepłe mleko (35°C) i zagniataj ciasto w robocie kuchennym przez 5 minut. Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Krok 2

W międzyczasie podsmażaj cebulę, imbir i czosnek na patelni z olejem przez 2 minuty. Dodaj anyż, cynamon i mieloną wołowinę i smaż przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj wino ryżowe Shaoxing, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, przecier pomidorowy, wodę i mąkę kukurydzianą. Redukuj sos na średnim ogniu przez około 40 minut. Wyjmij anyż i laskę cynamonu.

Krok 3

Podziel ciasto na 10 równych kawałków po około 110 g każdy (około 14 cm długości, 7 cm szerokości). Dociśnij brzegi na szerokości około 1 cm. Przykryj i odstaw ciasto na kolejne 20 minut.

Krok 4

Rozgrzej olej do 175°C na patelni lub we frytownicy. Smaż ciasto przez ok. 3 minuty z każdej strony. Nałóż langosza na talerz, polej sosem z wołowiną i udekoruj ogórkiem.

Wskazówka:

Roztrzep mielone mięso trzepaczką, żeby stało się sypkie.

ID przepisu: F1037

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.